понеделник, 30.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Доц. Валентин Вацев: Конфликтът в Близкия изток няма военно решение

      Геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в интервю пред Поглед Инфо, че едва ли еврейските тайни служби „Мосад“ са проспали нападението от страна на Хамас над Израел. „Докато не се изяснят нови доказателства, засега тези обвинения са голословни“, допълни той. 

      „Големият проблем“ спопред него е, че „хората гледат на Палестинско-Израелската война…. като на футболен мач и броят кой ще вкара повече голове.“ По думите му, това е локален конфликт и „много жестока битка“, но това остава на повърхността. Под нея има седемдесет и няколко години конфликт, който стои „като гноен политически абсцес, който не се решава, и от време на време се изостря“, смята анализаторът.

      „Никой не бива да се изненадва, че нещата стигнаха до там, до където стигнаха. Това е мъката на двадесети век. Това е конфликт от средата на двадесети век. Израел воюва почти от втория ден след създаването си“, твърди Вацев и допълва, че „тук става дума за историческия сюжет, който се разгръща пред очите ни.“

      По думите му „този конфликт няма военно решение…. единственото възможно решение е мирно“. Той припомня, че и двете страни отказват да говорят за това на този етап. 

      Вацев е на мнение, че политическите страни в този конфликт не са единни субекти. „Политическото ръководство на Западния бряг „Фатах“… не участва в тази война“ твърди анализаторът. „Само Хамас от Ивицата Газа“ е участник, което води до заключението, че „палестинското общество е дълбинно раздвоено вътре в себе си.“  Според Вацев Хамас е едно нещо, „съвсем друго нещо е Фатах – ръководството на автономията на Западния бряг“. Геополитикът уточнява, че единият политически участник в конфликта не са палестинци „а са точно определени хора, които действат системно, по план“.  

      Относно Израел, Вацев смята, че наблюдаваме същото положение. „Израелското общество по традиция е силно политизирано“ и „разделено на сегменти“, като показателно за това е широката амалгама от политически партии с различни идеологически краски. 

      Третата страна участник в конфликта според Вацев, макар и по косвен път,  е  Демократическата партия на САЩ, което отговаря на въпроса защо Американското ръководство има хладно отношение към правителството на Нетаняху, който, по думите на анализатора, е десен консерватор. „Нетаняху няма как да очаква нещо хубаво от Байдън“ въпреки изпратените два американски самолетоносачи към Израел. Само че това не решава проблемите на Израел, категоричен е анализаторът. 

      Евентуалното включване на Хизбула в конфликта ще доведе до „много голям пожар, което ще обърка всичко в Близкия изток“, смята още Вацев и допълва, че при тези обстоятелства самолетоносачите на САЩ ще изиграят своята роля там, „защото зад Хизбула стои Иран, и… големите задачи Хизбула ги осъзнава през призмата на  интересите на великата регионална сила Иран“. Тоест, самолетоносачите ще бъдат важни, ако Иран се включи във войната. 

      От друга страна, геополитикът твърди, че Иран ще се опита да се измъкне от въвличане в конфликта и ще се въздържа от пряко ангажиране с военни действия в региона. 

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ