понеделник, 30.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      ООН: Заповедта за масова евакуация в Газа може да доведе до опустошителни хуманитарни последици

      Организацията на обединените нации (ООН) призова израелските отбранителни сили (IDF) да отменят своите заповеди за масова евакуация в Газа, предупреждавайки, че това може да доведе до „опустошителни хуманитарни последици“.

      Израелските отбранителни сили дадоха 24-часов срок на жителите на Газа, живеещи в северната част на контролирания от Хамас регион, да се евакуират на юг, тъй като се очаква Израел да започне сухопътна атака в Газа, за да унищожи палестинската ислямска групировка Хамас.

      „ООН смята, че е невъзможно подобно движение да се осъществи без опустошителни хуманитарни последици“, се казва в изявление на ООН, в което се иска от Израел да оттегли заповедта за евакуация.

      Според ООН заповедта за евакуация ще засегне около 1,1 милиона жители на Газа – приблизително половината от общото население на контролирания от Хамас регион.

      Израел защити заповедта за масова евакуация, заявявайки, че се опитва да сведе до минимум цивилните жертви и нарече реакцията на ООН „срамна“.

      Междувременно Съветът за сигурност на ООН (СС на ООН) трябва да проведе заседание при закрити врата относно войната между Израел и Хамас по-късно днес.

      Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху в четвъртък, вероятно ще проведе отделна среща с палестинския президент Махмуд Абас. Освен това се очаква скоро в Израел да кацне и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

      Израел обяви война на Хамас, след като екстремистката групировка предприе безпрецедентно сухопътно нападение в Израел миналата седмица. Бойци на Хамас убиха бебета, техните майки и бащи, войници и дори чужди граждани при бруталната атака.

      Те също отвлякоха близо 150 души, включително малки деца, жени и войници на ИД. В отговор Израел удря Газа, откъдето Хамас действа и атакува. Очаква се израелската армия да започне пълномащабно наземно нападение, за да се насочи към подземните тунели и бункери, използвани от Хамас.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ