понеделник, 30.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Хенри Кисинджър за последиците от атаките на Хамас: Германия допусна твърде много чужденци

      Бившият висш дипломат на САЩ Хенри Кисинджър заяви, че масовата имиграция е „сериозна грешка“, след като малцинство в Берлин приветства атаките на Хамас срещу Израел, съобщава Политико. Атаката на Хамас срещу Израел, която се празнува по улиците на Берлин, показва, че Германия е допуснала твърде много чужденци в страната, смята Кисинджър. 

      „Беше сериозна грешка да се допуснат толкова много хора с напълно различна култура, религия и концепции, защото това създава група за натиск вътре във всяка страна, която прави това“, заяви 100-годишният бивш американски дипломат в интервю за германската телевизия Welt.

      Роденият в Германия Кисинджър бяга от нацистите със семейството си през 1938 г. и става архитект на американската външна политика по време на Виетнамската война. Той смята, че това е „болезнено“, в отговор на въпрос за това, че е видял араби в Берлин да празнуват след нападението над Израел миналия уикенд.

      При изненадваща атака, започнала в събота сутринта, бойци на „Хамас“ нахлуха от ивицата Газа, убиха над 1200 израелци и отвлякоха десетки други, като същевременно обстрелваха с ракети градове, включително Тел Авив и Йерусалим. Израел отвърна на удара, като започна обсада на Ивицата Газа и изстреля свои ракети, убивайки стотици палестинци, припомня „Политико“.

      „Откритият акт на агресия“ на Хамас трябва да бъде посрещнат с „някакво наказание“, каза Кисинджър, като същевременно предупреди за потенциала за опасна ескалация в региона.

      Бивсшият дипломат предупреждава, че „има опасност близкоизточният конфликт да ескалира и да привлече други арабски страни под натиска на общественото им мнение“. Той посочва поуките от войната от Йом Кипур през 1973 г., по време на която арабска коалиция, водена от Египет и Сирия, напада Израел.

      Истинската цел на „Хамас“ и неговите поддръжници „може да бъде единствено мобилизирането на арабския свят срещу Израел и напускане на пътя на мирните преговори“, обясни Кисинджър.

      Също така е „възможно“ Израел да предприеме действия срещу Иран, ако смята, че Техеран има пръст в извършването на нападението, добави бившият висш дипломат.

      В по-общ план Кисинджър обяви, че продължаващата агресия на Русия в Украйна, съчетана с нападението на „Хамас“ срещу Израел, представлява „фундаментална атака срещу международната система“.

       

       

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ