понеделник, 30.09.24
8.5 C
София
13 C
Пловдив
11.8 C
Варна
Search Suggestions

      Джо Байдън: Хамас трябва да бъде унищожен

      Американският президент Джо Байдън заяви, че ислямистката групировка Хамас трябва да бъде унищожена изцяло, но същевременно да бъде намерен път и за създаването на палестинска държава, предаде Ройтерс.

      Според Байдън пълното унищожаване на Хамас е необходимо. „Да, така мисля“, каза американският президент и припомни концепцията за съвместно съществуване на две държави – Израел и Палестина. „Трябва да има палестинска власт. Трябва да има път към създаването на палестинска държава“, каза още той. Според този план ще бъде създадена независима държава до Израел за 5-те милиона палестинци, живеещи в Газа и Западния бряг, обясни CBS.

      В интервю за предаването „60 минути“ на телевизионния канал Си Би Ес (CBS) Байдън каза, че е „уверен“, че Израел ще действа в съответствие с правилата на войната в конфликта с Палестина. Той смята, че изпращането на американски военни сили в района не е необходимо.
      Лидерът на САЩ  предупреди, че равнището на терористична заплаха в страната се е увеличило заради кризата в Близкия изток. Той съобщи още, че няма доказателства за участие на Иран в атаките на радикалното палестинско движение Хамас срещу Израел. На въпроса дали Иран стои зад събитията в ивицата Газа, Байдън отговори:
      „Няма да навлизам в секретна информация. Но накратко, няма ясни доказателства за това“. 
      В същото време Байдън подчерта, че „Иран постоянно подкрепя Хамас и „Хизбула“.
      Президентът предупреди още Иран и ливанската шиитска организация „Хизбула“ да не се намесват в палестинско-израелския конфликт. Попитан какво послание би изпратил до Иран и „Хизбула“, Байдън заяви: „Недейте, недейте, недейте, недейте“.  Байдън поясни, че говори за това да се пресича границата или да се допринася за ескалация на напрежението.
      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ