неделя, 29.09.24
16.3 C
София
15 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      Израел удря Газа, докато световните лидери призовават за пауза в конфликта

      Израелските военни засилиха бомбардировките си над южната част на Газа през нощта след един от най-смъртоносните дни за палестинците от началото на конфликта, докато световните лидери призоваха за спиране на битките, за да позволят помощ в обсадения анклав, съобщават от „Аларабия“.

      На фона на опасенията, че конфликтът Израел-Хамас ще се разпространи в Близкия изток, израелската армия заяви, че нейните самолети са ударили инфраструктурата на сирийската армия и минохвъргачките в отговор на ракети, изстреляни от съюзника на Иран Сирия.

      Военните не дават повече подробности. Те не обвиняват сирийската армия, че е изстреляла двете ракети, които задействаха сирените за въздушна атака в окупираните от Израел Голански възвишения.

      Позовавайки се на военен източник, Сирийската държавна информационна агенция (SANA) съобщи, че израелската атака е убила 8 войници и ранила още 7 при „въздушна агресия“ близо до югозападния град Дараа.

      Съединените щати и Русия водят международните призиви за спиране на боевете между Израел и Хамас, за да се позволи помощ в Газа, където палестинците живеят в ужасяващи условия.

      Общо 704 палестинци, включително 305 деца, са били убити във вторник, каза министерството на здравеопазването в управляваната от Хамас Газа, брой на жертви, който Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси заяви, че е най-високият отчетен за един ден от началото на конфликта  преди почти три седмици.

      Израел започна ударите срещу Газа, след като бойци на Хамас нападнаха южните израелски градове на 7 октомври при бунт, който уби 1400 души, повечето от които цивилни.

      Президентът на САЩ Джо Байдън и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман разговаряха по телефона във вторник и се споразумяха за по-широка дипломация „за поддържане на стабилността в региона и предотвратяване на разширяването на конфликта“, каза Белият дом.

      Смъртоносните сблъсъци се засилиха между израелската армия и палестинците в окупирания Западен бряг и възобновиха между Израел и ливанската въоръжена групировка Хизбула по израелско-ливанската граница.

      Иран, който се стреми към регионално възход от десетилетия, подкрепя както Хизбула, така и Хамас, и предупреди Израел да спре настъплението си срещу Газа.

      Израелските сили при нападение през нощта в окупирания Западен бряг попаднаха под обстрел от група палестинци, която военните след това удариха с дрон, съобщи израелската армия. Палестинските власти съобщиха, че трима души са убити.

      От 7 октомври повече от 100 палестинци са били убити при сблъсъци на Западния бряг с израелската армия, съобщи палестинското министерство на здравеопазването.

      Израелските военни също казаха, че са атакували клетка от водолази на Хамас, опитващи се да влязат в Израел по море близо до кибуц Зиким.
      Няма незабавен коментар от Хамас за инцидента.

      САЩ посъветваха Израел да отложи планирано наземно нападение, докато Вашингтон се опитва да освободи повече от над 200-те заложници, които Хамас все още държи в плен в Газа.

      На въпрос обаче дали призовава Израел да отложи наземната си инвазия, президентът на САЩ Джо Байдън каза пред репортери: „Израелците сами вземат решенията си“.

      В изявление, публикувано в социалните медии, палестинското министерство на здравеопазването в управляваната от Хамас Газа каза, че най-малко 5791 палестинци са били убити от израелските бомбардировки над анклава от 7 октомври, включително 2360 деца.

      Късно във вторник осем камиона с вода, храна и лекарства влязоха в Газа от Египет. Агенциите на ООН съобщиха, че повече от 20 пъти повече от настоящите доставки са необходими за 2,3 милиона души в тясната крайбрежна ивица.

      В ООН Съединените щати и Русия представиха конкурентни планове за хуманитарна помощ за палестинските цивилни. Вашингтон призова за спиране на боевете и Русия иска хуманитарно прекратяване на огъня. Паузата обикновено се счита за по-малко формална и по-кратка от прекратяването на огъня.

      „Целият свят очаква от Съвета за сигурност призив за бързо и безусловно прекратяване на огъня“, каза руският посланик в ООН Василий Небензя пред Съвета за сигурност. Арабските държави твърдо подкрепят призива за хуманитарно прекратяване на огъня на фона на широкоразпространените разрушения в Газа.

      Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш миналата седмица също призова за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа.

      „Въпреки че продължаваме да се противопоставяме на прекратяването на огъня, смятаме, че хуманитарните паузи, свързани с доставката на помощ, които все още позволяват на Израел да провежда военни операции, за да се защити, заслужават внимание“, каза високопоставен американски служител.

      Лекарите в Газа казват, че пациентите, пристигащи в болниците, показват признаци на заболяване, причинено от пренаселеността и лошите санитарни условия, след като повече от 1,4 милиона души напуснаха домовете си в анклава за временни убежища.

      Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси каза, че повече от една трета от болниците в Газа и близо две трети от клиниките за първична здравна помощ са затворени поради повреда или липса на гориво.

      UNRWA, агенцията на ООН за палестинските бежанци, предупреди в публикация в платформата за съобщения X, че ще спре операциите в Газа в сряда вечерта поради липса на гориво.

      Във вторник обаче израелските военни потвърдиха, че ще забранят влизането на гориво, за да попречат на Хамас да го конфискува.

      Катарските посредници призовават Хамас да ускори темпото на освобождаване на заложници, за да включва жени и деца, и да го направи, без да очаква израелски отстъпки, казаха трима дипломати и източник в региона, запознат с преговорите, съобщават от Аларабия.

      Държавата от Персийския залив, в координация със САЩ, води преговори за посредничество с Хамас и Израел за освобождаването на заложниците.

      До момента Хамас е освободил четирима заложници – майка и дъщеря с двойно гражданство на САЩ и Израел в петък и две цивилни израелски жени в понеделник.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ