вторник, 24.09.24
15.8 C
София
20 C
Пловдив
23.9 C
Варна
Search Suggestions

      Военен хирургически екип и медицински консумативи пристигнаха в Газа

      Шест камиона на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), превозващи жизненоважни медицински материали и консумативи за пречистване на вода, пристигнаха в Газа в петък, заедно с десет експерти на МКЧК – включително екип от военна хирургия и специалист по замърсяване на оръжия. Това става на фона на задълбочаващата се хуманитарна криза в обсадения анклав, съобщават от Аларабия.

      Пристигането на нов хуманитарен персонал ще увеличи капацитета на МКЧК да продължи да подкрепя болниците и да извършва животоспасяващи операции при травми, да помага на хора, които отчаяно се нуждаят от чиста питейна вода, и да допринася за всяко бъдещо събиране на семейства на освободени заложници. Това се казва в изявление на хуманитарната организация в петък.

      „Тази изключително важна хуманитарна помощ е малка доза облекчение, но не е достатъчна. Нашият хирургически екип и медицински консумативи ще помогнат за облекчаване на екстремния натиск върху лекарите и медицинските сестри в Газа. Но спешно е необходим безопасен, устойчив хуманитарен достъп. Тази хуманитарна катастрофа се задълбочава с всеки час“, каза Фабрицио Карбони, регионален директор на МКЧК за Близкия и Средния изток.

      Новият медицински материал – както за северната, така и за южната част на Газа – включва комплекти за военна хирургия, големи пакети с консумативи, използвани за лечение на хора с рани, получени по време на конфликт.

      Комплектите могат да се използват за лечение на между 1000 и 5000 души, в зависимост от тежестта на техните наранявания.

      Консумативите за пречистване на вода съдържат хлорни таблетки, които могат да третират 50 000 литра питейна вода, за да помогнат за облекчаване на проблемите, пред които жителите на Газа сега са изправени при намирането на безопасна и чиста вода.

      МКЧК призова всички страни в конфликта и държави с влияние да осигурят бърз и безпрепятствен хуманитарен достъп в съответствие с международното хуманитарно право.

      Постоянен хуманитарен достъп и постоянна доставка на хуманитарна помощ са отчаяно необходими в цяла Газа.

      По-рано тази седмица Джесика Мусан, медиен съветник в Близкия изток в МКЧК, каза пред Al Arabiya English, че скорошната помощ, получена в Газа, макар и добре дошла, е „критично недостатъчна“.

      „Преди ескалацията Газа имаше нужда от 600 камиона с провизии, за да задоволи нуждите си; в момента само шепа успяват да преминат“, каза тя. „Тази минимална помощ е омаловажена от огромната ситуация, особено със здравните заведения в тежки условия“, допълни експертът.

      Изпълнителният директор на Световната продоволствена програма на ООН (WFP) Синди Маккейн каза също пред Ройтерс в четвъртък, че прекалено строгите проверки на камионите на ГКПП Рафа от Египет към Газа забавят потока на хуманитарна помощ до „дрибъл“, тъй като гладът расте сред палестинците там.

      КПП Рафа, който се контролира от Египет и не граничи с Израел, се превърна в основната точка за доставка на помощ, откакто Израел наложи „пълна обсада“ на Газа в отговор на атаката на бойци на Хамас от крайбрежната ивица на 7 октомври.

      Съединените щати водят преговори с Израел, Египет и ООН, за да се опитат да създадат устойчив механизъм за доставка на помощ за Газа. Те спорят относно процедурите за проверка на помощта и бомбардировките от страната на границата с Газа.

      Въпреки че от събота има някои ограничени доставки на храна, вода и лекарства, не е разрешено гориво. Израел е загрижен за възможното отклоняване на доставките на гориво от Хамас.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ