събота, 28.09.24
21.3 C
София
25 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ОАЕ настояват за незабавно прекратяване на огъня в Близкия изток

      ОАЕ призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа на срещата на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) в понеделник, заявявайки, че обезпокоителният брой деца, убити в Газа, е „петно“ върху моралната съвест на света, предава Аларабия.

      Лана Нусейбех, постоянен представител на ОАЕ в ООН, заяви, че животът на палестинците заслужава еднаква защита, добавяйки, че броят на палестински деца, убити в Газа през последните три седмици, е надвишил общия брой деца, убити в конфликти в световен мащаб през последните четири години.

      „Това би трябвало да петни моралната ни съвест, ако нищо друго не го прави“, каза тя, имайки предвид 3457-те деца, убити в Газа. „Нуждаем се от прекратяване на огъня сега“, добави Нусейбех.

      ОАЕ, като арабски представител в Съвета, призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН в понеделник, търсейки обвързваща резолюция, изискваща Израел да приеме хуманитарна пауза на боевете в Газа.

      ОАЕ е непостоянен член на Съвета за сигурност за 2022-2023 г.

      Нусейбе каза, че Съветът на ООН пренебрегва преобладаващото мнозинство от нации в подкрепа на прекратяване на огъня, имайки предвид гласуването на Общото събрание на 27 октомври за хуманитарна пауза в Газа.

      „Барабаните на войната бият“, каза тя и добави, че Съветът не служи на сигурността на Израел, като му позволява да продължи.

      „Това, за което ние и 121 държави се застъпваме, може да е по-трудният път, но историята ни предупреждава за последствията, ако не го поемем“, заяви представителят.

      Час след като Израел започна своята интензивна наземна операция в Газа в петък, Общото събрание на ООН гласува със 122 срещу 14, с 55 въздържали се, за хуманитарна пауза в Газа. Докато резолюциите на Съвета за сигурност на ООН са правно обвързващи, резолюциите на Общото събрание на ООН не са – те просто отразяват позицията на различни нации.

      Представителят на ОАЕ в ООН също каза, че болниците и училищата на UNRWA са защитени обекти съгласно международното право и съобщенията, че трябва да бъдат евакуирани, не правят насочването към тях законно.

      Тя имаше предвид неотдавнашните предупреждения от израелските власти към Палестинския червен полумесец и болницата Ал-Кудс в Газа, изискващи незабавно евакуиране на медицинското заведение, в което са настанени 400 пациенти и близо 14 000 разселени палестински цивилни.

      В понеделник израелски въздушни сили удариха райони близо до болниците Ал Шифа и Ал Кудс в град Газа, съобщиха палестинските медии.

      Нусейбех също подчерта нарастването на насилието в окупирания Западен бряг на фона на продължаващите бомбардировки от Израел на Ивицата Газа и осъди нарастващите атаки срещу здравни заведения и съоръжения на UNRWA.

      Напрежението на Западния бряг нараства през последните седмици. Има увеличение на израелските нападения срещу бежански лагери и сблъсъци между палестинци и заселници на Западния бряг.

      Повече от 100 превозни средства на израелската армия нападнаха град Дженин в северната част на Западния бряг рано сутринта в понеделник, убивайки четирима палестинци и ранявайки девет, съобщи Палестинската държавна информационна агенция (WAFA). Израелските армейски превозни средства нахлуха в Дженин с дрон отгоре, стреляйки във всички посоки, включително изстрелвайки ракети по бежанския лагер в Дженин и с булдозери част от стената на болницата Ибн Сина.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ