събота, 28.09.24
15.7 C
София
16 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      Град Газа, главната крепост на Хамас, е обкръжен

      Сухопътните сили на Израел в Ивицата Газа локализират и дезактивират огромната мрежа от тунели на бойците на Хамас под анклава в израелската офанзива, която уби хиляди палестинци.
      Град Газа, главната крепост на Хамас на територията, е обкръжен. Израел твърди, че войските му са напреднали до сърцето на гъсто населения град, докато Хамас твърди, че неговите бойци са нанесли тежки загуби на нахлуващите сили, предава агенция Ройтерс.

      Министърът на отбраната Йоав Галант каза, че Израел има „една цел – терористите на Хамас в Газа, тяхната инфраструктура, техните командири, бункери, комуникационни помещения“.

      Главният израелски военен говорител контраадмирал Даниел Хагари каза, че израелският бойно-инженерен корпус е използвал взривни устройства, за да разруши мрежа от тунели, изградена от Хамас, която се простира на стотици километри (мили) под Газа.

      Израелските танкове са се сблъскали със сериозна съпротива от бойци на Хамас, използващи мрежата от тунели, за да устройват засади, казаха източници от Хамас и отделната групировка Ислямски джихад.

      Не беше възможно да се проверят твърденията на бойното поле на нито една от страните. Израелците изразиха опасения, че военните операции могат допълнително да застрашат заложниците, за които се смята, че се държат в тунелите. Израел казва, че няма да се съгласи на прекратяване на огъня, докато заложниците не бъдат освободени. Хамас казва, че няма да спре да се бие, докато Газа е атакувана.

      „Предизвиквам (бел.ред. Израел)  да каже дали е успял до този момент да регистрира каквото и да е военно постижение на място, освен убийството на цивилни“, каза високопоставен представител на Хамас Гази Хамад пред телевизия Ал Джазира.

      „Газа е несломима и ще остане трън в гърлото на американците и ционистите“, каза Хамад.

      От 7 октомври насам израелската бомбардировка е убила повече от 10 000 палестинци, около 40% от които деца, според изчисления на здравни служители в управляваната от Хамас Газа.

      Вашингтон подкрепи позицията на Израел, че прекратяването на огъня би помогнало на Хамас във военно отношение. Но президентът на САЩ Джо Байдън каза във вторник, че е призовал премиера Бенямин Нетаняху да предприеме пауза в битките.

      Израел досега е бил в неясна позоция относно дългосрочните си планове, ако постигне заявената си цел да победи Хамас. В някои от първите директни коментари по темата Нетаняху каза, че Израел ще се стреми да носи отговорност за сигурността на Газа „за неопределен период“ след войната.

      Но служители казаха, че Израел не се интересува от управлението на анклава. Галант, израелският министър на отбраната, каза, че след като войната приключи, нито Израел, нито Хамас ще управляват Газа.

      Саудитска Арабия ще бъде домакин на срещи на върха на арабски и ислямски нации през следващите дни, за да обсъдят израелско-палестинския конфликт, каза в сряда министърът на инвестициите на кралството.

      Иранският президент Ебрахим Раиси ще пътува до Саудитска Арабия в неделя за срещата на върха на Организацията за ислямско сътрудничество, съобщи Etemadonline news. Това е първото посещение на ирански държавен глава, откакто Техеран и Рияд сложиха край на годините на враждебност по споразумение, сключено с посредничеството на Китай през март.

      „Целта на провеждането на тези… срещи на върха и други събирания под ръководството на Саудитска Арабия би била да се върви към мирно разрешаване на конфликта“, каза саудитският министър на инвестициите Халид Ал-Фалих на форума за нова икономика на Bloomberg в Сингапур.

      Въоръженото крило на Хамас съобщи късно във вторник, че е изстреляло ракети по Тел Авив и ракетни сирени са зазвучали в израелския град и други градове в централен Израел.

      Израелците в Тел Авив отбелязаха един месец от атаката на Хамас с бдение със свещи около снимки на заложниците на площад Хабима. Някои хора плачеха, други пееха или се молеха.

      „Дойдох да видя лицата на заложниците, да се почувствам част от това… Искам да бъда до семействата, чиито близки са“ в Газа, каза Валерия Нестеров,  гримьор на 24.

      Близо две трети от 2,3 милиона жители на Газа са вътрешно разселени, според данни на ООН, като хиляди търсят убежище в болници, включително в импровизирани брезентови убежища на паркингите им.

      В болницата Ал Шифа в град Газа Ум Хайтам Хеджела, жена, приютила се с малки деца в импровизирана палатка, изработена от плат, каза, че те са избягали от дома си поради въздушни удари.

      „Ситуацията се влошава ден след ден“, каза тя. „Няма храна, няма вода. Синът ми, когато отиде да вземе вода, се реди по три-четири часа на опашката. Удариха пекарните, нямаме хляб.“

      Международни организации и западни държави спешно се опитват да вкарат помощ в Ивицата Газа и да изведат чужди граждани.

      Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи, че хуманитарен конвой е бил подложен на обстрел в град Газа във вторник.

      След пренасочване конвоят достави медицински консумативи в болница Ал Шифа. Наричайки инцидента „дълбоко обезпокоителен“, организацията каза, че два камиона са били повредени и шофьорът е бил леко ранен. То не идентифицира източника на стрелбата.

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ