събота, 28.09.24
15.7 C
София
16 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      Г-7 „подкрепя хуманитарните паузи и коридори“ в Газа

      G7 заяви, че „подкрепя хуманитарните паузи и коридори“ в Газа. Министрите на външните работи на Г-7 заявиха в сряда, че подкрепят „хуманитарни паузи и коридори“ във войната Израел-Хамас, но се въздържаха да призоват за прекратяване на огъня, съобщава Алрабия.

      Групата също така заяви след разговори в Япония, че тяхната подкрепа за Украйна във войната й с Русия „никога няма да се колебае“, като същевременно призова Китай да не подкрепя Москва в конфликта.

      „Ние подчертаваме необходимостта от спешни действия за справяне с влошаващата се хуманитарна криза в Газа… Ние подкрепяме хуманитарните паузи и коридори за улесняване на спешно необходимата помощ, движението на цивилни и освобождаването на заложници“, се казва в съвместно изявление.

      Министрите също така „подчертават правото на Израел да защитава себе си и своя народ в съответствие с международното право, докато се стреми да предотврати повторение“ на атаките на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

      В него се добавя: „Призоваваме Иран да се въздържа от предоставяне на подкрепа за Хамас и предприемане на по-нататъшни действия, които дестабилизират Близкия изток, включително подкрепа за ливанската Хизбула и други недържавни актьори, и да използва влиянието си върху тези групи за деескалация на регионален напрежение.”

      Управляваното от Хамас министерство на здравеопазването съобщи, че броят на жертвите в Газа е надхвърлил 10 300 души.

      Във вторник Вашингтон заяви, че се противопоставя на нова дългосрочна окупация на Газа от Израел.

      Относно войната в Украйна в изявлението на Г-7 се казва: „Нашият непоколебим ангажимент да подкрепяме борбата на Украйна за нейната независимост, суверенитет и териториална цялост никога няма да се поколебае“.

      Освен това призоваваме Китай да не помага на Русия във войната й срещу Украйна, да оказва натиск върху Русия да спре военната си агресия и да подкрепя справедлив и траен мир в Украйна“, се казва в съобщението.

      Министрите казаха още, че „приветстват участието на Китай в водения от Украйна мирен процес“.

      Украинският външен министър Дмитро Кулеба се присъедини към срещата на Г-7 чрез видеоконферентна връзка.

      По-рано японският външен министър Йоко Камикава каза, че „дори когато напрежението в Близкия изток расте, е важно Г-7 да бъдат обединени в изпращането на ясно послание към международната общност, че нашият непоколебим ангажимент да подкрепяме Украйна никога няма да се отклони“.

      Тъй като войната там наближава третата си година и контранастъплението на Украйна се бори да спечели позиции, президентът Володимир Зеленски редовно се среща със западните лидери, за да се опита да отблъсне умората от конфликта.

      Украйна се готви за втора пълна зима на руски атаки срещу енергийни съоръжения.

      Подобни удари на силите на Москва миналата година оставиха хиляди без отопление или електричество при минусови температури.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ