понеделник, 30.09.24
8.9 C
София
13 C
Пловдив
12.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЧЕСТВАМЕ 130 Г. ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

      Днес честваме 130 години от Съединението на България. Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

      След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия. Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет, който трябва да осъществи обединението на двете части на родината ни. Учредяват се комитетите „Съединение“.
      През февруари 1885 г. начело на комитета застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг.
      На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.
      Два дни по-късно Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.
      След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ