понеделник, 30.09.24
12.9 C
София
19 C
Пловдив
13 C
Варна
Search Suggestions

      ОГРАНИЧАВАТ ВЪГЛИЩАТА, ЗАМЪРСЯВАЩИ ВЪЗДУХА

      Продажбата на въглища с високо съдържание на сяра и пепел да бъде ограничена. Такива мерки обмисля Министерството на околната среда и водите с цел – предотвратяване на вредните емисии във въздуха.
      Това са най-евтините въглища на пазара, които биват закупувани от хората с най-ниски доходи. Според министър Ивелина Василева, минаването на висококалорични въглища и екобрикети няма да излиза много по-скъпо, защото ще са нужни много по-малко количества за отопление.
      Промените предвиждат хората, получаващи помощи за въглища, да могат да се възползват от средствата, осигурени им от държавата, само срещу фактура за използването на такъв вид гориво – с ниско съдържание на пепел и сяра. Това обаче няма да се случи в идния отоплителен период.
      Министър Василева предложи и друг вариант за премахване на вредните емисии във въздуха. „Поставяне на филтри на комините е друг вариант за опазване на околната среда, който може да се финансира.“
      По данни на експерти общините, където замърсяването на въздуха е над нормата, са 29. Глобата, която те ще претърпят при неспазване на наложените разпоредби, ще бъде до 5000 лева, добави още министър Василева.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ