събота, 28.09.24
26.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      Отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи

      Тази година се навършват 81 години от акта на хуманизъм и толерантност на българския народ и държавни институции по времето на Втората световна война, довел до спасяването на близо 50 хиляди български евреи. 

      Денят на спасяването на българските евреи се отбелязва от 2003 г. с решение на Министерския съвет, прието на 13 февруари същата година. Определянето на датата е свързано с приетата на 18 октомври 2002 г. от министрите на образованието на страните членки на Съвета на Европа декларация, съгласно която всяка държава отбелязва ден в памет на жертвите на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството, съобразно нейната национална история.

      В София българската еврейска общност ще отбележи 81–вата годишнина от спасяването на българските евреи чрез „Поход на толерантността“, съобщи организация на евреите в България „Шалом“. Походът ще започне от 10:30 ч. пред храм „Света София“, в 11:00 ч. ще започне церемония пред Паметника на Спасението в градина „Св. Климент Охридски“. В събитието се очаква да се включат Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи в оставка, народни представители, кметът на столицата Васил Терзиев, представители на дипломатическите мисии и други официални лица.   

      Президентът ще участва в церемония по наименуването на улица на името на проф. Михаел Бар-Зоар в село Горско Сливово, община Летница, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Роденият в България световноизвестен израелски писател, историк и общественик професор Михаел Бар-Зоар също ще участва в събитието. Пред дома, в който той е живял, президентът ще произнесе слово в в 12:00 ч. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ