събота, 28.09.24
19.8 C
София
23 C
Пловдив
23.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЧЕРНА ВЕСТ: Почина Патриарх Неофит

      Негово Светейшество българският патриарх Неофит почина.  След големите и продължителни усилия на медиците във ВМА и множеството молебени и молитви на миряни за здравето му, Негово светейшество ни напусна. 

      Боголюбиви братя и сестри, на 13.03. 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил, съобщиха от Светия синод.

      В края на ноември 2023 г. стана ясно, че патриарх Неофит е приет във Военномедицинска академия (ВМА) заради белодробно заболяване. След месеци в болничното заведение патриарха приключи земния си път на 78-годишна възраст. Неофит I беше български православен духовник, глава на Българската православна църква и на Софийската епархия от 24 февруари 2013 година с титлата Патриарх Български и митрополит Софийски. От 1994 г. до 2001 г. бе доростоло-червенски митрополит. От 2001 г. до избора му за български патриарх е русенски митрополит. Светското име на Негово Светейшество Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15.10.1945г. в гр. София. 

      Президентът Румен Радев изказа своите съболезнования: 

      С дълбока скръб прекланям глава в памет на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски!

      Кончината на Предстоятеля на Българската православна църква е огромна загуба за нея и за българския народ. С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието Патриарх Неофит се утвърди и като крепител на българската нация и нашата държава. 

      Бог да го прости и упокои душата му! Вечна и блажена да бъде неговата памет!

      Поклон пред паметта му!

      Снимка: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ