вторник, 01.10.24
9.4 C
София
14 C
Пловдив
11.1 C
Варна
Search Suggestions

      СРЕДНО ОКОЛО 700 ДЕЦА СЕ ОСИНОВЯВАТ НА ГОДИНА В БЪЛГАРИЯ

      През последните години се запазва трайна тенденция в реализираните осиновявания на територията на България от по средно 700 на година. Емил Тодоров, директор Дирекция „Закрила на детето“ уточни, че 90% от осиновените деца са на възраст от 0 до 5 години, като само 10% са над 5-годишна възраст. Голям е и процентът в домовете на деца от ромски произход и такива с увреждания. Това обаче се оказва най-слабо предпочитаната група от кандидат-осиновителите.

      Към момента вписаните семейства, чакащи за дете, са над 1500. 50% от кандидат-осиновителите са на възраст между 40 и 50 години. Не липсват и желаещи над тази възраст. Емил Тодоров добави, че не е изненадващ фактът, че малко млади хора предприемат тази стъпка, тъй като осиновяването на дете обикновенно е силно осъзнато и добре преценено решение. За да станат малчуганите част от семейство обаче е необходимо кандидатите да преминат обучение и да отговарят на определени критерии.

      Емил Тодор добави, че не липсват и чужденци, желаещи да осиновят българско дете. Директорът обясни, че изискванията, които чужденците имат към желаното дете, са доста по- малко, в сравнение с тези на осиновителите у нас. Повечето изисквания обаче значително утежнява и забавя самата процедурата.

      Въпреки големия брой на чакащите осиновяване деца у нас, все повече се работи и по превенция на изоставянията. За голяма част от болничните заведения в сила е практиката екипи от специалисти да работят с родилката, желаеща да остави детото си поради различни причини, като по този начин голяма част от изоставянията биват избегнати.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ