вторник, 01.10.24
11.8 C
София
17 C
Пловдив
10.8 C
Варна
Search Suggestions

      РАЗКРИХА ПРЕДПОЛАГАЕМ ОРГАНИЗАТОР НА АТЕНТАТИТЕ В ПАРИЖ

      Разкриха предполагаемият организатор на атентатите в Париж. Името му е Абделхамид Абаауд и е с белгийско гражданство, съобщи Berliner Kurier, позовавайки се на RTL.

      Радиото съобщава, че терористът е извършвал екзекуции на заложници и е вербувал за ИД и 13-годишния си брат.
      За Абделхамид се знае, че е на 27-годишна възраст. Живял е в Брюксел, в квартал „Моленбек“. Кварталът стана известен с това, че белгийската полиция издирва там евентуалните извършители на терористичните нападения във Франция.
      Билал Хадфи и Исмаил Мостефаиса идентифицирани като двама от общо седемте от самовзривилите се терористи, а Салех Абдеслам продължава да се издирва.
      20-годишният Хадфи е френски гражданин, за който се предполага, че се е сражавал в редиците на Ислямска държава, а след това се е завърнал в родината си. Той е бил един от най-издирваните хора в Париж, особено след атентата над редакцията на Шарли Ебдо, в чиято организация е участвал.
      29-годишният Исмаил Мостефаи пък е френски гражданин от алжирски произход, който между 2004 г. и 2010 г. е осъждан 8 пъти, но нито веднъж не е излежавал присъда в затвора.
      Часове след кървавите атентати в петък френската полиция е разпитала и пуснала на свобода Салех Абдеслам. Чак по-късно полицията установила, че именно Абдеслам е бил човекът, наел автомобила на нападателите в концертната зала „Батаклан“. 26-годишният джихадист обаче вече е успял да премине на територията на Белгия. Властите разпространиха неговата снимка и призоваха всеки, който разполага с информация, да съдейства за залавянето му. Към момента атентаторът е обект на международно издирване, а органите на реда предупреждават, че той е въоръжен и опасен. Белгийското правителство предупреди никой да не предприема самостоятелни действия срещу него.
      Междувременно, френските медии съобщиха, че други двама от атентаторите са на възраст между 15 и 18 години. Съдебномедицинските експерти все още не са установили категорично тяхната самоличност.
      След като Франция се закани, че ще унищожи джихадистката групировка, мащабната полицейска акция в цялата страна продължава. Органите на реда са задържали трима души по време на операция в Тулуза. Сред задържаните е Мохамед Мера, който през 2012 г. е извършил серия от атаки, отнели живота на 7 души.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ