вторник, 01.10.24
11.8 C
София
17 C
Пловдив
10.8 C
Варна
Search Suggestions

      СИНДИКАТИТЕ В МВР: ИСКАМЕ РЕФОРМИ, НЕ ПСЕВДОРЕФОРМИ

      След мащабните и многократни протести на служители от системата на МВР, синдикатите излязоха с официална позиция пред парламентарната комисия по бюджет и финанси. В нея те формират основни искания на заетите в сектора, а именно – истински реформи, не псевдо такива.
      Председателят на УС към ССМВР Иван Павлов заяви, че са нужни промени в полза на униформените, относими към социалния пакет и статус на служителите. По негови думи повишаването на работните заплати е напълно достижима цел, която не изключва нуждата от заемане на свободните работни места в сектора.
      Според Павлов назначаването на допълнителни 5000 служители, които да осигурят защита на българските граждани и да намалят битовата престъпност, е напълно възможно чрез плавно извършване на реформите. Вижте какво коментира още в интервю за телевизия „Евроком“ председателят на УС към ССМВР Иван Павлов. 

      – Какви са реформите в МВР сектора, които трябва да се извършат, за да се работи успешно?
      – Това е въпрос, който трябва да бъде зададен към ръководството на МВР и ние като синдикална организация многократно настояваме за това.
      Едно от вашите искания е да има разположен полицай във всяко село. Смятате ли, че това е изпълнимо успоредно с друго ваше искане за повишаване на заплатите на служителите от сектор „Сигурност“ ?
      При добра организация и изчисления всичко е възможно в системата на МВР. Тя не е толкова голяма, има достатъчно незаети щатове и достатъчно голям финансов ресурс, който да може да бъде обезпечено. В тази посока би могло да се търси и сътрудничество с органите на местната власт, с кметовете и общинските съветници, които ежедневно настояват за отпускането на нови полицаи. Очаквахме да чуем решение, но доколкото разбрахме от вчерашното заседание Бюджет 2016 ще бъде разискван без да се обсъждат параграфи от 9 до 16- те и ще бъдат изтеглени. Това е поне политическият ангажимент, който е поет вчера. Успоредно с това няколко елемента на реформата са внесени в Народното събрание. Там основно са включени текстовете за създаването на „Държавно предприятие“, както и други текстове, който да изчистват някои организационни въпроси, свързани с преминаването на служите от МВР към служители по закона за държавния служител. Тези процеси трябва да продължат и да приключат някъде февруари месец на 2016 година. След това предстои да бъдат водени разговори с всички синдикални организации, за да се види има ли възможности и резерви за внасянето на някакви промени в социалния пакет на служителите от МВР. Така с определен законопроект промените ще могат да бъдат гласувани в Народното събрание.

      – Споменахте параграфите от 9 до 16, смятате ли, че с тези точки управляващите се опитват да тушират напрежението без да вземат необходимите мерки за подобряване състоянието на сектора?
      Определено имаше разминаване. Тези промени са внесени в Законопроекта за държавния бюджет, но намират място и в специалния закон, който урежда статута на служителите. Самата Румяна Бъчварова заяви, че това са предложения на Владислав Горанов, въпреки че тя не отрече. Тя единствено потвърди, че това не са вижданията на ръководството в Министерството на вътрешните работи.
      – Може ли да се каже, че те не бяха съобразени с никого от Вас?
      Да, категорично.

      -Можем ли да очакваме нови протести?
      – След вчерашните събития едно нещо стана ясно и това е, че служителите на МВР могат да поемат глътка въздух до средата на следващата година, когато на дневен ред отново ще бъдат тези проблеми, които ние не считаме, че са проблеми. Това е отнасяне на опитите да се прави реформа в друга посока, която да бъде само и единствено за сметка на служителите. Ние настояваме за повишение на работните заплати. Не може да се разбира под думата реформа само едно рязане. Ако се преразпределят средствата, то в момента има множество незаети щабове в системата на МВР. Ако правилно бъдат насочени хората и се разпределят средствата, с които се разполага, би могло да се постигне. Дори и с 10% може да се увеличи работната заплата, ако има добри управленски мерки.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ