вторник, 01.10.24
17.3 C
София
21 C
Пловдив
13 C
Варна
Search Suggestions

      МАСОВИ ПРОТЕСТИ ВЪВ ВАРШАВА

      Хиляди протестираха във Варшава срещу „разрушаването на демокрацията“ в Полша. Според демонстрантите консерваторите на Ярослав Качински, които управляват от един месец целят точно това, съобщиха ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА.
      Демонстрантите се събраха пред Конституционния съд в отговор на Комитета за защита на демокрацията – гражданско движение, което повечето опозиционни партии подкрепят. Партията „Право и справедливост“ и президентът Анджей Дуда бяха обявени за „антидемократични“.
      Протестиращите, развявайки знамена на Полша и на Европейския съюз, се обединиха около мотото „Свобода, равенство, демокрация“. Те подкрепят Конституцията и независимостта на Конституционния съд.
      Лидерът на Комитета за защита на демокрацията Матеуш Кийовски успокои протестиращите, че мнозинството не означава диктатура.
      Планирани са протести пред парламента и пред Президентския дворец.
      В сряда някои от разпоредбите на закона, приет от „Право и справедливост“ бяха отхвърлени от Конституционния съд с цел да бъдат назначени конституционни съдии, които подкрепят програмата на консервативното правителство.
      Това решение на Конституционния съд изглежда повлия зле на новоназначените конституционни съдии, които лично президентът Анджей Дуда беше одобрил.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ