сряда, 02.10.24
8.5 C
София
6 C
Пловдив
11.1 C
Варна
Search Suggestions

      ВСЕКИ ПЕТИ МЛАДЕЖ У НАС ЖИВЕЕ В ЛОШИ ЖИЛИЩНИ УСЛОВИЯ

      Всеки пети млад българин на възраст между 15 и 29 години живее в недобри или лоши жилищни условия. Това се равнява на около 20% от младежите, отчита доклад на Евростат, цитиран от БТА.

      В доклада е отчетено качеството на живот сред представителите на младото поколение в Европейския съюз през 2013 година.
      В подобна ситуация са били около 7,7 на сто от младите хора в Общността. Страната ни заема четвърто място след Румъния, Унгария, Латвия по критерий тежки жилищни условия. В най-комфортни условия за посочения период са живели младите хора във Финландия, Белгия и Малта. Под термина „недобри или тежки жилищни условия“ Евростат отчита липсата най-малко на един от следните компоненти в жилището: тоалетна, вана, душ, покрив, самостоятелен кът за почивка и работа, както и пренаселени помещения.
      В най-комфортни жилищни условия за посочения период са живели младите хора във Финландия, Белгия, Малта и Кипър – едва около 2 на сто от младежите там са изпитвали битови проблеми в жилищата си.
      По показателя „пренаселеност в домакинството“ – Румъния е с най-висок дял на млади хора, които живеят в условия на свръхнаселеност в жилищата – близо 70% от младежите до 30 г. По „пренаселеност в домакинството“ за младите хора следват Унгария – 62%, България – 60% и др.
      По този показател най-комфортно са живели младите хора в Белгия, Малта, Кипър и Ирландия – едва около 2 на сто от младежите там са били притеснени откъм претовареност в домакинствата.
      По данни на Евростат в ЕС през 2013 г. е имало около 90,6 милиона млади хора на възраст 15-29 години, което се равнява на около 17% от цялото население.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ