сряда, 02.10.24
19.1 C
София
21 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПОЧИНА УМБЕРТО ЕКО

      На 84 години почина световноизвестният писател и философ Умберто Еко, автор на „Името на розата“, „Махалото на Фуко“, „Баудолино“, „Пражкото гробище“, „Нулев брой“ и други. Според съобщение на семейството е починал в дома си от рак. През последните години писателят живееше в Милано.

      Смята се, че Умберто Еко е повлиял значително на множество автори, най-известен сред които е Дан Браун. Разказва се дори, че веднъж Браун попитал Еко дали не го мрази, а той му отвърнал, смеейки се – та нали аз те измислих.

      Роден през 1932 г. в Александрия (Италия), той първо започва да учи право, но по-късно се насочва към литературата и философията.

      През 1954 г. защитава докторат върху Тома Аквински. Работи до 1959 г. като редактор на културните програми на италианската телевизия RAI.

      Академичната му кариера включва – чете лекции в Торинския университет, по-късно в Миланския университет, през 1969 г. става професор по визуални комуникации във Флоренция.

      От 1971 г. е доцент по семиотика във Факултета по литература и философия в Болонския университет, а от 1975 и редовен професор и ръководи Международния център за семиотични и когнитивни изследвания. Чете лекции в университетите в Йейл, Ню Йорк, Оксфорд, Париж и други, доктор хонорис кауза на 23 университета, сред които е и Софийският университет (1990).

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ