сряда, 02.10.24
13.5 C
София
18 C
Пловдив
14 C
Варна
Search Suggestions

      НЕГРАМОТНИЦИТЕ СА НА ВЪРХА

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      Появи се някакъв мониторингов доклад на Европейската комисия за качеството на образованието. Според него излиза, че българските ученици били на последно място по четене, математика и природни науки в целия ЕС. Със садистично удоволствие българските медии го тиражираха.

      Трудно ми е да кажа за математиката и природните науки, нямам преки впечатления. Но скоро гледах работи на деца, участвали в състезанието на Сдружението на учителите-филолози „Любословие“. Първата задача в теста е четене на текст с разбиране, след което децата трябва да отговорят на 12 въпроса. Мога да кажа, че над 70 процента от децата събират точки, които са близо до максимума. Останалите също са се представили добре, почти няма случай да личи пълно неразбиране на текста.

      Та не знам на базата на какви задачи Европейската комисия е установила, че близо 40 на сто от българчетата са с „ниска степен на функционална грамотност“. Но бързаме да се самоунижаваме.

      Едно от най-големите поражения на властимащите, в които се включват и медиите, е смачкването на самочувствието на българите. Това почва от ниските заплати и свършва с тиражирането на ей такива „изследвания“ на брюкселски чиновници.

      Българското образование е добро, каквото и да говорят брюкселските бюрократи, техните български адепти и радетели на „дуалното обучение“ и т.нар. български бизнес.

      От българското училище излизат подготвени и мотивирани деца и няма да се занимавам да доказвам аксиоми.

      Проблемът не е там, където сочи Брюксел. А че тези образовани и мотивирани деца не получават достатъчно шансове в родната си страна, поради което при първа възможност хващат самолета за Европа или за Щатите.

      Каквото и да се говори, днешна България не цени образованието и образованите хора. И вчерашната, комунистическата България (впрочем, по много белези ние все още сме си комунистическа държава), също не ги ценеше. Полуграмотни хора ни управляваха тогава, сега – също.

      През живота си съм редактирал хиляди текстове и съм се убедил, че грамотността и знаенето на български език не са най-важното условие дори да работиш във вестници и телевизии. Там подборът е по съвсем други критерии и това е част от причините за нелеката ни участ.

      Редактирал съм например текстове на професор по славянска филология, ченге от Държавна сигурност, в които авторът трайно не слагаше втора ограждаща запетая и пълни членове на подлозите.

      Редактирал съм текстове на Мартин Карбовски, които, ако ги представи на някой учител по български език за оценка, няма да му пише и тройка.

      И на колко още светила.

      Та, искам да кажа в заключение. Българите в мнозинството си са грамотни, умни и добри хора. За съжаление ни управляват изключенията. Неграмотниците. 

       

      Още от Георги Даскалов в Евроком

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ