петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Google отново достъпна в Китай след 6 години

      Технологичният гигант успя да преодолее защитата на китайското правителство и беше отново достъпен след 6-годишна забрана.
      През 2010 г. Китай блокира официалния уеб сайт на Google след отказ от страна на компанията да спази изискванията на властите и да наложи цензура на определени резултати в търсачката. Проникването в системата е с цел да се представят няколко нови сървъра в азиатския регион. Google търсачката е била достъпна за 105 минути, след което властите са идентифицирали центровете за данни и да го блокирали отново.
      Данните за това се появяват около шест месеца, след като компанията публикува в своя блог пост, че нейната търсачка е ненадеждна в Китай заради местното правителство.
      Пробивът в Китай е първата сериозна победа на компанията в борбата с местните власти.
      Освен към търсачката, през 2009 г. бе спрян и достъпът към музикалния канал Youtube, а от 2014 – пощата Gmail.
      Налаганата цензура е част от 18-годишната програма Golden Shield Project, която помага на Министерството на обществена сигурност да контролира какво съдържание виждат гражданите онлайн. Блокирането на интернет услуги в Китай е известно още като „The Great Firewall“ и засяга и други големи компании като Facebook, Twitter, както и популярното приложение Instagram, припомня Digital.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ