вторник, 24.09.24
15.8 C
София
20 C
Пловдив
23.9 C
Варна
Search Suggestions

      Ретро музей – спомени от близкото минало

      На много от нас ни се иска да има машина на времето, която да ни отведе, където пожелаем. Напред в бъдещето, да видим какво ни очаква или назад в миналото, да си спомним отминалото време, а ако не сме живели в тази останала вече в миналото част от историята, то можем да се докоснем до нея, в опит да я опознаем. Може би това е една от идеите, заложени в създаването на музеите.

      Посещаваме ги, за да научим нещо ново или да си припомним нещо забравено. Когато посетих Ретро музея усетих духа на времето, в което са живели няколко поколения преди мен и успях да се потопя в спомените от близкото минало. Спомени, свързани за едни с носталгия по отминалото време, за други с нещо, за което не желаят да си спомнят. С тези противоречиви чувства прекрачих прага на музея.

      Така, правейки първите си стъпки неусетно се върнах назад, там където са живели другите преди мен, а аз съм била слушател на историите, които са ми разказвали.
      От входа звучат песните, които са толкова любими на нашите родители, част от тези хитове слушаме и днес. Впечатляваща е огромната колекция от автомобили от соцвремето, които са реставрирани, а обновяването на всяко отделно возили отнема около три години. Най-популярните модели са Чайка, Лада, Жигула, Варбург, Трабант 600 и Заз.

      Общо изложените автомобили са 53 на брой. Освен автомобили има и мотори, като в момента са изложени само няколко модела, но предстои да бъдат показани и още. Собственикът на музея Цветан Атанасов е посветил цялото си свободно време на тази своя страст – автомобилите и намирането на нови и интересни експонати, които попълва в музея.

      Освено автомобили в музея има восъчни фигури. Една от най-емблематичните е на Тодор Живков. Другите фигури на политици са на Михаил Горбачов, Уинстън Чърчил и Хрушчов. Сред восъчните творения се открояват тези на популярни български актьори, като Героги Калоянчев, Героги Парцалев, Велко Кънев и други. Мусикантите със свое восъчно копие са Емил Димитров, Владимир Висоцки и други. Предстои да бъдат направени фигури и на други известни личности от световната сцена и киноиндустрия.
      Впечатляваща е колекцията от козметика, като мъжки и дамски парфюми и различни козметични продукти, използвани в близкото минало. Кутии от обичани сладкиши също намират своето място сред експонатите, както и огромна колекция от цигарени кутии на различни марки цигари – български и вносни.

      Машината на времето, която макар и за няколко часа връща назад успява да докосне емоционално не само тези, живели в онова друго, все по-малко познато или забравено време, но и и тези, които сега опознават отминалото време.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ