сряда, 25.09.24
20.3 C
София
19 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      „Лекари без граница“ отказва пари от ЕС

      Хуманитарната органзация „Лекари без граница“ обяви, че няма да приема финансиране от Европейския съюз и свърдани с него структури в знак на протест срещу сделката за бежанците, която Брюксел постигна с Турция.

      Анкара получи финансова помощ от 3+2 милиарда евро и обещание за премахване на визите и ускоряване на преговорите за членство срещу задължението да приема обратно нелегално преминалите в Европа бежанци.

      След като стана ясно, че визите едва ли ще паднат до края на лятото, Турция дава сигнали, че няма да изпълнява ангажиментите си, като де факто денонсира споразуменията за реадмисия, включително и с България.

      Според „Лекари без граница“ сделката излъчва лош сигнал, тъй като подтиква и други страни да се дистанцират от грижата за бежанците.

      „В момента ЕС преговаря с още 16 страни за постигане на подобно споразумение, включително Еритрея, Сомалия, Судан и Афганистан – четири пот държавите, откъдето идват най-много бежанци и имигранти“, заяви генералният секретар Жером Оберрайт.

      „Лекари без граница“ ще загуби 37 млн.евро от страните членки на ЕС и още 19 млн.евро финансиране от европейските институции и на първо време смята да компенсира с пари от резервните си фондове.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ