сряда, 25.09.24
22.9 C
София
25 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Tomorrow Never Dies

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      Остават малко часове до края на британския референдум. Въпреки апокалиптичните заклинания, че настъпва краят на Европейския съюз, нищо страшно няма да стане. Ще има и утре. Tomorrow Never Dies, както казва шпионин №1 на Нейно Величество Бонд. Джеймс Бонд.

      Ако Британия излезе, повечето от нещата, с които плашат поданиците на кралицата, ще станат. Поне на първо време заплати и пенсии ще намалеят. Някои компании ще напуснат, вероятно ще има загуба на работни места.

      Но нищо няма да е толкова страшно. Великобритания е преживявала и по-тежки времена. Европа също.

      С Европейски съюз или без него, с Британия или без, Европа ще остане единно пространство. Възможно е Европейският съюз да бъде преоснован, да се смали или дори да се атомизира. Но Европа и държавите, които са в нея, няма да изчезнат.

      Без значение как ще завърши референдумът и как ще се отрази на живота, важното е да се проумее, че Европа ще бъде атакувана.

      В продължение на повече половин век Европейският съюз е въприеман като безалтернативен. Милиони европейци, някои от тях вече пенсионери, не са живели при други условия, не са търпели лишения, не са видели война.

      Европа свикна да живее в охолство, без врагове и без заплахи.

      Но светът отново се е разбъркал. Бежанците са заплаха, Русия е заплаха, при това проактивна заплаха, Турция е едновременно приятел и враг, а Америка, макар да се води съюзник, гледа на Европа като на подчинена и често я използва като инструмент.

      Вътре в ЕС има многобройни групи, не само маргинали, магребци, африканци и други трето и четвърто поколение европейци, които се чувстват декласирани, но и много хора, които не го приемат по идеологически или други причини.

      Те имат програма. Да разрушат Европейския съюз. Не знаят с какво да го заменят. Но искат да го разрушат. Това съвпада и с интересите на поне две велики сили.

      Така или иначе Европа влиза в ново качество. Ще ѝ се наложи да да осъзнае, че има врагове. И да се научи да живее с това.

      Но винаги ще има утре.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ