сряда, 25.09.24
22.9 C
София
25 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Империи на залез

      Първо да си посипя главата с пепел. Не познах. Британия напусна. Но и много други хора не познават, при това нищо, пък всеки ден ги канят по телевизията да врачуват. А на мен това ми е първата политическа прогноза, дето не се сбъдва. А пък от Европейското не познах само мачовете на Украйна.

      Както и да е.

      Излизането на Великобритания ми напомни едно друго преживяване. Ако не се лъжа, беше през 1999. Беше краят на август и бяхме в Москва. Сви ужасен студ, а ние по къс ръкав. Чавдар Стефанов, който беше кореспондент на радиото тогава, вика – що не се обадихте, бе, щях да ви кажа, че тука лятото свършва доста по-рано. И се хили.

      На руснаците студът не им правеше впечатление. Те са свикнали да понасят всичко.

      И докато бяхме още в Белокаменната, настана валутна криза. За два-три дни рублата загуби около 1/3 от стойността си. Пред чейнджбюрата се извиха опашки, хората купуваха долари. А пък ние продавахме и си поживяхме славно, понеже ни беше безумно евтино.

      Въпреки сгромолясването на рублата у руснаците се забелязваше една нездрава бодрост. Беше по Елциново време, Русия беше натикана в ъгъла и руснаците с някаква извратена радост слушаха новините от света, в които се разказваше, че всичко се тресе заради срива на рублата.

      Заплатата му се е стопила наполовина, но руснакът е доволен, понеже разбира, че Русия все още е важна за света. Комплексарщина, ама от световна класа.

      После дойде Путин и стабилизира нещата, но руснаците пак имат нужда да показват на света, че нещо зависи от тях. Има си си хас. Като имаш атомни бомби…

      Британците са същите. Доказват на себе си и на света, че все още са фактор в световната политика.

      Но британското Leave на първо време ще стъжни живота на поданиците на Нейно Величество.

      Най-напред лирата се срина за няколко часа с 10 %. Това означава, че всички, които имат доходи в лири, са обеднели с толкова.

      Второ, лирата вероятно ще се възстанови, но следват политически сътресения. Премиерът Камерън подаде оставка, идат избори. Те ще са с неясен край, което ще усили турболенцията.

      Трето, шотландците и северноирландците вероятно ще поискат отделяне, понеже те са за оставане в ЕС. Уелс е за излизане, но икономически Уелс на практика е без значение за Обединеното кралство. Даже обратното, по-скоро е тежест.

      Но британците ликуват. Доказаха на света, че все още могат да го разтърсят.

      И какво от това. Слънцето залязва над Британската империя.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ