сряда, 25.09.24
22.9 C
София
25 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      116 години от рождението на Антоан дьо Сент-Екзюпери

      На 29 юни 1900 година е роден един от най-значимите писатели на Франция, истински романтик и авиатор Антоан дьо Сент-Екзюпери. Като пилот той е работил във Франция, Африка, Южна Америка. Участва във Втората световна война. Повечето от книгите на Сент-Екзюпери са вдъхновени от професията му на пилот – „Южна поща“, „Нощен полет“, „Земя на хората“, „Боен пилот“. Малко преди смъртта си Екзюпери пише една малка, различна от всички други, книга-приказка „Малкият принц“ и сам я илюстрира.
      Вероятно няма човек на Земята, който да не е чувал за любимия герой на този автор – Принцът, завинаги останал дете, и неговата любима роза. Мъдрата приказка, автобиографичната притча, в която писателят е вложил спомените и преживяванията на детството си, е най-четената и преведжана книга от френски език.
      „Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони и милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: „ Моето цвете е там някъде”, пише гениалният автор.
      През 1944 г. Антоан дьо Сент-Екзюпери изчезва в лазурното небе над френската Ривиера в последен полет към приказната планета, за да се срещне вероятно със своята любима роза.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ