сряда, 25.09.24
22.9 C
София
25 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Европа се страхува от бежанците

      По-голямата част от европейците вярва, че притокът на бежанци на континента увеличава риска от терористични нападения в Европа, показва проучване на Американския институт Пю. Болшинството от европейците, особено тези в Източна Европа, са загрижени също, че бежанците ще заемат работните им места.
      Изследването е проведено в страни, в които живее над 80 % от населението на Европа. Повече от половината от тях смятат, че притокът на лица, търсещи убежище, „увеличава риска от тероризъм.“
      Повечето от анкетираните в Унгария са отговорили утвърдително на този въпрос (76 на сто), а в Полша 71 %. Авторите на изследването отбелязват, че в тези страни има по-малко мигранти, пропорционално на останалите държави и предприемат твърда политика по отношение на бежанците. В Германия, където пристига най-голям брой имигранти, 61 на сто от анкетираните смятат, че бежанците са заплаха, в Италия – 60 на сто смятат така и 52 % във Великобритания.
      Парадоксално, във Франция, страна, която е най-засегната от атентатите през 2015 г., по-голямата част (51 процента) не споделят това мнение. Само 46% са преценили, че имигрантите увеличават риска.
      Притеснениете европейците смятат, че настъпилите промени в икономическата ситуация в техните страни се дължи на притока на бежанци. Значителна част от тях виждат пристигането на имигранти като „тежест“, тъй като те „могат да отнемат работни места и да получават социални помощи.“ Така мислят 82% от анкетираните в Унгария, 75% в Полша, 72 процента в Гърция и 65 процента в Италия и 53 процента във Франция.
      В допълнение изследването показва растежа на негативното възприемане на мюсюлманите от страна на европейците.
      През 2015 г. повече от един милион имигранти са регистрирани в Европа, повечето от тях са хора, които бягат от войната в Сирия.
      Проучването обхваща 11 494 души в десет европейски страни. То е проведено в периода от 4 април до 12 май.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ