събота, 28.09.24
19.8 C
София
23 C
Пловдив
23.3 C
Варна
Search Suggestions

      21 ноември – Световен ден на телевизията

      С появата си точно преди 20 години с решение на Общото събрание на ООН Световният ден на Телевизия по същество по-скоро е посветен на философията, която тя носи в нашия живот, отколкото до техническите аспекти. В днешния свят телевизията е символ на комуникация и глобализация. По тази причина ООН предлага на страните-членки да отбелязват датата във връзка с обмена на телевизионни програми, посветени на въпроси като мира, сигурността, икономическото и социалното развитие и културното разнообразие. По повод празника на телевизията Ви срещаме с една от най-емблематичните фигури на синия екран в България: Николай Колев, журналист с дългогодишен опит и понастоящем водещ на предаване „Делници“ по телевизия „Евроком“.
      Въпреки, че празникът се чества не толкова отдавна, историята на телевизията започва преди около век. Първите експерименти с използване на електронни лъчи за предаване и приемане на изображения на определено разстояние са проведени в началото на 1920 година в Съединените щати, Япония и Съветския съюз.
      Едва през 50-те години на 20 век телевизията и радиото започват да се разпространяват масово в Европа. В повечето развиващи се страни собствена обществена и частна телевизия се появяват дори и по-късно, през 60-те – началото на 70-те години.
      Днес вероятно вече няма държава по света, в която да не се излъчва телевизия. Най-големите световни телевизионни мрежи са: CBC, NBC, ABC – в САЩ; Би Би Си, ATV – в Обединеното кралство; RAI – италиански; NHK – Япония; ZDF – Германия.
      Българската Национална Телевизия е основана през 1959 г. Официалното й откриване е на 26 декември същата година. През 1964 г. към Министерството на културата е създадена Главна дирекция „Българска телевизия и радио“.
      Рожденият ден на „Евроком“ ТВ е на 27 август 1996 година, когато започва нейното излъчване чрез кабел и сателит. Тази година Национална Кабелна Телевизия Евроком отпразнува 20 години от своето създаване. С пожелание за още много години напред. Честит празник на всички колеги и зрители!

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ