събота, 28.09.24
26.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      Андреевден

      Православната църква почита Свети Апостол Андрей Първозвани. Светецът се нарича първозван, защото първи от 12-те апостоли е повикан и тръгнал след Исус Христос и заедно с брат си апостол Петър били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.

      Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник и е брат на Свети Петър. Когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия.

      Когато апостолите се разпръснали по света, за да проповядват Евангелието, Свети Андрей обиколил много земи – Византия, Тракия, Русия, Рим. Хората вярвали, че може да излекува страшни и неизлечими болести. За проповядването на християнската вяра Свети първоапостол Андрей получава смъртна присъда и е разпънат на кръст.

      По време на управлението на Константин Велики тялото му било пренесено в Цариград, в църквата на Светите апостоли. По-късно през 1208 г. главата му била пренесена в Рим, където се пази в църквата „Св. Петър“. През 1964 г., за да се демонстрира подобряването на отношенията между Римокатолическата църква и Цариград, тя е дарена на Цариградската патриаршия.

      Името на Свети Андрей Първозвани често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет ечемични хляба и с две риби.

      Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата.

      Вярва се, че Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

      Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня.

      Българската поговорка гласи: „На Едрей ден започва да наедрява денят, колкото едно просено /житно, маково или синапено/зърно“.

      На трапезата на този ден трябва да присъства жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

      Имен ден празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ