Рибата е неизменна част от трапезата на Никулден. В навечерието на празника търсенето й е все по-засилено. При избирането на прясна риба е важно да знаем, че трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата костта не трябва да се отделя лесно, съветват експертите. А тази година търсенето е традиционно.
По традиция на никулденската трапеза трябва да присъства пълнен шаран. Неслучайно той е най-търсен на пазара, казват потребителите и не се оплакват от цените.
И да не забравяме, че според старите поверия трябва най-големите люспи от шарана да се сложат в портфейла – за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води – за да се умножи семейството и да има благополучие. Дали ще спазим старите традиции или не е решение на всеки. Най-важното е да имаме един хубав Никулден!