неделя, 29.09.24
18.9 C
София
21 C
Пловдив
19 C
Варна
Search Suggestions

      „Титаник“ е потънал след пожар на борда?

      Неповторимият „Титаник“ може да е потънал след огромен пожар на борда, а не от удрянето в айсберг в северната част на Атлантическия океан, твърдят експерти, след като нови доказателства бяха публикувани в подкрепа на теорията, пише британското издание „Индипендънт“.

      Луксозният кораб потъна през април 1912 година на път от Саутхямптън за Ню Йорк. При трагедията загинаха 1500 души.

      Според новите доказателства е избухнал пожар в корпуса на кораба, който според изследователите се е разразявал незабелязано в продължение на почти три седмици преди удара в айсберга. Новият анализ на редки фотографии са накарали учените да изтъкнат пожара като основната причина за гибелта.

      Журналистът Сенан Малоуни, който повече от 30 години изследва потъването на „Титаник“, е проучил фотографии, направени от главните електроинженери на кораба, преди да напусне корабостроителницата в Белфаст. Малоуни успял да констатира дълги черни петна по предната дясна част на корпуса, точно където кораба е бил пробит от айсберга.

      Впоследствие експерти потвърдили, че петната вероятно са били причинени от пожар, започнал в склада за гориво зад едно от котелните помещения на кораба. Екип от 12 мъже се е опитал да потуши пламъците, но те били твърде големи, достигайки температури до 1000 градуса по Целзий.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ