вторник, 24.09.24
15.8 C
София
20 C
Пловдив
23.9 C
Варна
Search Suggestions

      ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ЛЕКАРИ НА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ИМ ПРАЗНИК

      Лекари от обществени и частни болници обявиха протест в Световния ден на здравето. Демонстрацията е против методиката на финансиране на лечебните заведения, която намалява парите им за здравно обслужване с 10% в сравнение с миналата година, а спешните случаи – с 5%. Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов подкрепи протеста и направи специално обръщение към лекарите.
      Протестът не засегна по никакъв начин работата на лечебните заведения, тъй като беше символичен. Частните болници се жалват, че 20% от финансирането им е било съкратено, като ако това се запази, то ще трябва да се съкращава персонал, а пациентите да влизат в листа на чакащите. В данните на Българския лекарски съюз обаче има разминавания за първото тримесечие. Според тях съкратените средства за болнична помощ възлизат на 6% за всички лечебни заведения в България – и за частните, и за държавните. Това е и причината общинските болници в столицата да не се включат в демонстрацията, или поне не на този етап.
      От цялата ситуация обаче излиза, че най-потърпевши са пациентите, тъй като им е нарушен свободният достъп до болнично обслужване. На този етап държавните болници в столицата отказаха да се включат в демонстрацията.
      Протестиращите медици обаче коментират, че с новата методика ще се наложи голяма част от пациентите да чакат дори и при спешни случаи, което може да се окаже фатално за тях.
      Министърът на здравеопазването Петър Москов направи специално обръщение към лекарите по случай професионалния им празник. В него министърът заявява, че много добре познава ситуацията, в която родните медици работят, а целта на правителството е да промени това. По думите му системата трябва да се промени така, че пациентите да бъдат доволни от услугите, които получават, както и да имат доверие в лекуващите ги лекари.
      В протеста се включиха и една част от медиците в Бургас. От Многопрофилната болница в морския град отказаха да се присъединят към символичната демонстрация.
      Припомняме, че новата методика е част от реформата на здравното министерство в работата на НЗОК. Лекарите обаче се притесняват, че това може да доведе до фалит на няколко лечебни заведения.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ