В Сан Себастиан се откри първият форум за кулинарен туризъм на Световната организация по туризъм към ООН. Събитието цели да предостави платформа за обмен на опит относно как да се управлява нарастващият феномен на гастрономически туризъм по света.
Генералният секретар на Световната организация по туризъм Карлос Вогелер обясни, че гастрономството и туризмът са перфектни партньори. Той подчерта, че се отварят „отлични възможности“ за увеличаване на доходите за всеки: от „най-малкия рибар, местния производител на плодове и зеленчуци, през човека, който обслужва масите до продавача на храни на улицата“. Такъв туризъм може да бъде друг важен инструмент за регионално развитие. Форумът е създаден, за да помогне усвояването на пълния потенциал на гастрономството, обясни Вогелер.
Сан Себастиан е избран за испанска Европейска културна столица през 2016 година, защото е световната кулинарна столица и градът се изхранва от гастрономство, каза Вогелер. Кметът на града подчерта, че Сан Себастиан е перфектната локация за домакин на форума.
Събитието включва уъркшопове и брейнсторминг сесии, в които участват известни готвачи и представители на туристическата индустрия.
ПЪРВИ ФОРУМ ЗА КУЛИНАРЕН ТУРИЗЪМ
Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.