Министерството на земеделието и храните (МЗХ) предлага промяна в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, целяща ограничаване на водното съдържание в продуктите, етикетирани като „саламурено сирене с повишено водно съдържание“.
Вчера се проведе седмото заседание на Националния съвет по храните, ръководено от министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов.
Основна тема на дискусията бяха постъпилите становища относно предложеното изменение на Наредбата, касаещо максималното водно съдържание в саламуреното сирене с повишено водно съдържание. В отговор на тези предложения, МЗХ предлага въвеждане на горна граница от 65%.
Министър Тахов подчерта, че всички участници в агрохранителната верига трябва да работят за защита на потребителските интереси, включително чрез добри практики за лоялна търговия с храни.