Search Suggestions
      неделя, 13.07.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          ЧЕСТВАМЕ ДЕНЯ НА ШОКОЛАДА

          На 7 юли се чества Европейският ден на шоколада. Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания.

          - Реклама -

          Най-ранните сведения за шоколада датират от преди повече от 1500 години от тропическите гори в Централна Америка, където обилните дъждове, комбинирани с високата температура и влажност през цялата година осигуряват идеален климат на растението, от което се извлича шоколада – Какаовото дърво.

          Какаовото дърво било боготворено от маите, цивилизация обитавала Централна Америка и Южно Мексико, които вярвали, че то има божествен произход. Думата „какао” на езика на маите означава „божествена храна”, от където произлиза и модерното латинско название на какаовото дърво „Theobrama Cacao”, означаващо „Храна на боговете”. Маите варели пикантна сладко-горчива напитка, като опичали и стривали семките на какаовото дърво заедно със царевични зърна и люти чушки и оставяли сместта да ферментира. Готовата напитка била използвана за церемонии и била консумирана най-вече от богатия и религиозен елит.

          Ацтеките, които обитавали Централно Мексико, също почитали какаовите зърна, но понеже живели по-на север, в по-високи и сухи райони, където какаовото дърво не е могло да верее, добивали зърната чрез търговия или като военни трофеи. Те ценели зърната толкова много, че дори ги използвали като валута – със 100 зърна можело да се купи пуйка или роб, а данъците били събирани също в какаови зърна. Ацтеките, също като маите, правели напитка от ферментирали зърна, която използвали за ритуали или като луксозна напитка за много богатите. Те я наричали „ксоколатл”, но тъй като испанските конквистадори едвам можели да я произнесат, я преименували в „чоколат” след което се е променила в „шоколад”.

          Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри, на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, познат днес като млечен шоколад. Най-скъпия произвеждан до момента шоколад струва 169 британски лири за 50 грама. Той се произвежда с най-фино, изключително качествено еквадорско какао от 14 ферми и се прави на ръка. Шоколадът се нарича „То’ак“ и означава земя и дърво на древни еквадорски диалекти.

          Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Освен с невероятния вкус шоколадът е известен и с полезните си свойства. Всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Най-полезна е тъмната разновидност на сладкото изкушение. Черният шоколад с висок процент високомаслено какао, което е здравословната суровина в шоколада, съдържа и много магнезий, което се отразява добре и на мозъчната дейност. Затова блокче черен шоколад може да бъде отлично средство срещу умствената и физическата умора, то вдига кръвнта захар и ободрява ума.
          Парче на ден има същия ефект и върху кръвното налягане. Шоколадът съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.

          На 7 юли се чества Европейският ден на шоколада. Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания.

          - Реклама -

          Най-ранните сведения за шоколада датират от преди повече от 1500 години от тропическите гори в Централна Америка, където обилните дъждове, комбинирани с високата температура и влажност през цялата година осигуряват идеален климат на растението, от което се извлича шоколада – Какаовото дърво.

          Какаовото дърво било боготворено от маите, цивилизация обитавала Централна Америка и Южно Мексико, които вярвали, че то има божествен произход. Думата „какао” на езика на маите означава „божествена храна”, от където произлиза и модерното латинско название на какаовото дърво „Theobrama Cacao”, означаващо „Храна на боговете”. Маите варели пикантна сладко-горчива напитка, като опичали и стривали семките на какаовото дърво заедно със царевични зърна и люти чушки и оставяли сместта да ферментира. Готовата напитка била използвана за церемонии и била консумирана най-вече от богатия и религиозен елит.

          Ацтеките, които обитавали Централно Мексико, също почитали какаовите зърна, но понеже живели по-на север, в по-високи и сухи райони, където какаовото дърво не е могло да верее, добивали зърната чрез търговия или като военни трофеи. Те ценели зърната толкова много, че дори ги използвали като валута – със 100 зърна можело да се купи пуйка или роб, а данъците били събирани също в какаови зърна. Ацтеките, също като маите, правели напитка от ферментирали зърна, която използвали за ритуали или като луксозна напитка за много богатите. Те я наричали „ксоколатл”, но тъй като испанските конквистадори едвам можели да я произнесат, я преименували в „чоколат” след което се е променила в „шоколад”.

          Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри, на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, познат днес като млечен шоколад. Най-скъпия произвеждан до момента шоколад струва 169 британски лири за 50 грама. Той се произвежда с най-фино, изключително качествено еквадорско какао от 14 ферми и се прави на ръка. Шоколадът се нарича „То’ак“ и означава земя и дърво на древни еквадорски диалекти.

          Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Освен с невероятния вкус шоколадът е известен и с полезните си свойства. Всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Най-полезна е тъмната разновидност на сладкото изкушение. Черният шоколад с висок процент високомаслено какао, което е здравословната суровина в шоколада, съдържа и много магнезий, което се отразява добре и на мозъчната дейност. Затова блокче черен шоколад може да бъде отлично средство срещу умствената и физическата умора, то вдига кръвнта захар и ободрява ума.
          Парче на ден има същия ефект и върху кръвното налягане. Шоколадът съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          Леонардо ди Каприо се отказа от характерния си камуфлаж на Уимбълдън

          Леонардо ди Каприо рядко изоставя навика си да се прикрива, но този път направи изключение по време на престижния тенис турнир в Лондон, предаде...

          Армани се завръща през септември

          Основателят на известната италианска модна къща Джорджо Армани обяви, че ще се завърне на модния подиум през септември, след като здравословен проблем го принуди...

          Джъстин Бийбър изненада феновете си с нов албум

          Джъстин Бийбър зарадва почитателите си с неочаквана премиера на своя седми студиен албум, озаглавен Swag, съобщи Асошиейтед прес. Изненадващото издание дойде само часове след...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ
          Зареждане…
          Зареждане…
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions