вторник, 01.10.24
7.8 C
София
12 C
Пловдив
10.1 C
Варна
Search Suggestions

      ОКОНЧАТЕЛНО: ВАС реши изборните секции в САЩ да останат 35

      Върховният административен съд излезе с решения по шест административни дела във връзка с Решение на Централната избирателна комисия, с което са определени изборните секции в чужбина. 

      Става въпрос за жалби на български граждани, живеещи в САЩ, срещу отказа на ЦИК да открие изборни секции в Нортфийлд, щата Ню Джърси, Норуолк, щата Кънектикът, Нейпълс, щата Флорида, Сан Антонио, щата Тексас, Потрланд, щата Мейн и Индианаполис, щата Индиана. 

      По едно от делата е направено и искане за сезиране на Конституционния съд на Република България за установяване на противоконституционност на разпоредба от Изборния кодекс, съобщават от ВАС. 

      „И по шестте дела върховните магистрати приемат, че не е налице нарушение на Изборния кодекс. Решението на ЦИК е постановено в съответствие с материалния закон. Изборният кодекс предвижда, че в държавите, които не са членки на Европейския съюз, могат да се образуват избирателни секции извън дипломатическо или консулско представителство, ако не по-малко от 60 избиратели са подали заявление“, посочват магистратите. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ