неделя, 29.09.24
18.9 C
София
21 C
Пловдив
19 C
Варна
Search Suggestions

      Кой ще взима решение за преминаване от машинно гласуване към хартия на изборния ден?

      Единствено ЦИК ще взима решение за преустановяване на машинното гласуване и преминаване към хартиени бюлетини. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

      „До всички РИК-ове е изпратено писмо с допълнителни указания към тях и секционните избирателни комисии. Обръщам внимание, че съгласно последните изменения на Изборния кодекс, в изборния ден, преди да започне гласуването, СИК трябва да разпечата от машината т. нар. криптографски идентификатор, в него се съдържа системният „хеш код“. Екземпляр от него ще се предостави на всяка СИК в запечатен плик, тяхно задължение ще е да го сравни с вече разпечатания и да съставят протокол. Двата кода трябва да съвпадат, това е доказателство, че на машината е инсталиран одитирания за тези избори софтуер“, обясни Матева.

      „Ако в изборния ден възникнат обстоятелства, които налагат преустановяване на машинното гласуване и СИК взима решение за това, те трябва да уведомят съответния РИК, а той да съобщи на ЦИК. Само и единствено ЦИК ще взима решение дали са настъпили обстоятелства, които водят до преустановяване на машинното гласуване. Само ЦИК ще определя в коя секция ще се преустанови машинния вот и ще се премине към хартиени бюлетини. Нито СИК, нито РИК могат да направят това“, каза още Росица Матева.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ