София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

1000 НОСИИ СЕ ИЗВИВАТ В МНОГОЦВЕТНО ХОРО

ФЕСТИВАЛ ПОД МОТОТО „1000 НОСИИ НА ЕДНО МЯСТО“ СЕ ПРОВЕДЕ ДНЕС В РАЗЛОГ

9 годиниКултура 21 Боряна Райчева

„1000 носии на едно място“ е надслова на фестивала в град Разлог, който се проведе днес на централния площад в града. Дълго, многоцветно хоро се изви по улиците на Разлог и прикани всички желаещи да се хванат на него. Организаторите искат да привлекат туристи, като покажат фолклорното богатство на традиционните облекла в Разложката котловина, които се предават като наследство от поколение на поколение.
Фестивалът се провежда за втора поредна година. Всеки един от гостите на събитието имаше възможност да се облече в народна носия и да се включи във веселието.„Важното е, че се получава истински празник и за местните хора, и за гостите на града ни. През последните години Разлог се утвърди като център за фестивален и алтернативен туризъм", обясни кметът на общината Красимир Герчев. Певчески и танцаво самодейни читалищни групи участваха в празника, а така също и голяма част от местното население.
Фестивалът се организира по проекта „Разгледай, чуй и опитай Разлог!", който се финансира по Програма за развитие на селските райони. Изложба на автентични народни костюми на над 100 години е представена в градския музей в Разлог. Празникът на носиите е едно от най-атрактивните събития, провело се в района по време на Великденските празници.