София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Алкарас ще спори с Джокович за титлата на “Уимбълдън”

Карлос Алкарас елиминира Даниил Медведев за мач срещу Джокович за трофея

10 месецаТенис 11 Симеон Кисьов

Карлос Алкарас ще играе на финала на “Уимбълдън” за първи път в кариерата си. 20-годишният испанец си осигури тази възможност след убедителна победа над Даниил Медведев с 6:3, 6:3, 6:3. Световният номер 1 си осигури успеха след 1 час и 49 минути.

За Алкарас това ще е втори финал на турнир от Големия шлем, като първият го спечели на US Open миналата година. Този път задачата му ще бъде по-трудна, тъй като ще се изправи срещу носителя на 23 титли от Големия шлем Новак Джокович. Двамата играха един срещу друг преди няколко седмици на полуфиналите на “Ролан Гарос” и сърбинът спечели с 3:1 сета. Алкарас е в блестяща серия на трева и днес записа 11-та поредна победа на тази настилка.

Медведев се държеше сравнително равностойно в началото на мача, но не успяваше да затрудни съперника при негов сервис. Световният номер 1 се възползва от първата си и единствена възможност за пробив в първия сет. След нея той поведе с 5:3 и малко по-късно първата част на мача беше в историята.

Алкарас започна леко колебливо втория сет и във втория гейм руснакът получи шанс за пробив, но той бързо си замина след ас на испанеца. Карлос не даде други шансове на съперника си до края на втората част. Още в следващия гейм той проби за 2:1 и това му даде още по-голяма увереност. В този период той имаше контрол върху случващото се на корта, а руснакът доста по-трудно взимаше сервис геймовете си. Алкарас запази аванса си и затвори втория сет при 6:3.

Испанецът започна блестящо третата част и след ранен пробив поведе с 3:0. Изглеждаше, че мачът е приключил, но световният номер 1 показа колебания. Той направи поредица от грешки и допусна първи пробив в мача за 3:2. Алкарас сякаш се притесни от близостта на финала. Той обаче бързо се възстанови и спечели следващия гейм, като стигна до пробив при петата си възможност.

Медведев се бореше и правеше всичко възможност да оцелее, но бе надиграван. Последва още един пробив за руснака, но това бе последвано от трети пореден гейм, който руснакът загуби при свой сервис. С това резултатът стана 5:3 и този път Карлос запази концентрация и стигна до крайния успех.