София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Англия на 1/4-финал след фамозен гол и продължения

Джуд Белингам и Хари Кейн герои за "трите лъва" срещу Словакия

3 дниФутбол 120 Симеон Кисьов

Англия обърна драматично Словакия с 2:1 след продължения и се класира за 1/4-финалите на Евро 2024, където ще срещне тима на Швейцария, детронирал шампиона Италия. Иван Шранц (25) изведе словаците напред в резултата и те бяха на път да сътворят най-голямата сензация на турнира, но големият фаворит на букмейкърите се спаси с фамозен гол на Джуд Белингам (90+5) в добавеното време и попадение на Хари Кейн (91) в първите секунди на продълженията.

Словаците организираха две добри атаки в първите пет минути, но така и не успяха да стрелят точно във вратата на Англия. Британците отвърнаха с шанс за Букайо Сака, но нападателят извърши фаул в атака. Минути по-късно и Киърън Трипиър шутира високо над вратата на Словакия. Словаците пропиляха още една добра възможност в 12-ата минута след пробив на Лукаш Хараслин, но ударът му беше блокиран.

Резултатът беше открит в 25-ата минута, когато Давид Стрелец изведе Иван Шранц, той пое топката и не сбърка за 1:0 с удар в обратния ъгъл. След гола Англия тръгна напред, но Букайо Сака, Хари Кейн, Джуд Белингам и Кийрън Трипиър не успяха да отправят завършващ удар в няколко поредни атаки.

Минута преди края на първата част опасен удар на Коби Мейну беше отбит в корнер, след който последва нарушение в атака на Джон Стоунс.

Пет минути след почивката триходова комбинация между Хари Кейн, Киърън Трипиър и Фил Фодън завърши с гол, но попадението не беше признато заради засада. Словакия можеше да дръпне с два гола в 55-ата минута, в която Давид Стрелец стреля от центъра след грешка на английските бранители, но не успя да прехвърли излезлия напред вратар на Англия.

В следващите минути липсваха голови ситуации, а няколкото смени в двата тима допълнително накъсаха играта. Англия беше на сантиметри от изравнителен гол в 78-ата минута, но Хари Кейн не успя да прати топката във вратата с глава.

Гредата помогна на Мартин Дубравка в 81-ата минута след шут на Деклан Райс от границата на наказателното поле. В добавеното време на двубоя Джуд Белингам върна интригата след ножичен удар на метри от вратата (1:1), за да се стигне до продължения.

Още в първите секунди на продълженията центриране на Палмър от свободен удар бе боксирано от Дубавка, Езе опита много неточно удар от въздуха, но така топката стигна до Тони, който продължи с глава успоредно на голлинията и Хари Кейн с глава вкара за 2:1.

Словаците имаха златен шанс за изравняване в края на първото продължение, но Пекарик от няколко метра с глава не намери очертанията на вратата. В началото на второто продължение Саутгейт замени Белингам и Кейн и на техните места влязоха Галахър и Конса. Други ситуации до края нямаше, въпреки че Словакия опитваше натиск. В добавеното време Тони можеше да вкара трети гол след контраатака на Англия, но ударът му премина над вратата.

Така с кански мъки Англия се добра до 1/4-финалите, където ще срещне Швейцария.