София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Благой Иванов загуби осмата си битка в UFC от руски гигант

Иванов загуби решителен сблъсък с молдовец

10 месецаДруги 10 Симеон Кисьов

Единственият българин в най-голямата ММА организация в света Благой Иванов загуби с единодушно съдийско решение (27-30, 27-30, 27-30) от руснака Александър Романов на галавечерта в зала “Ейпекс” UFC Fight Night в Лас Вегас.

Първи рунд

Благой започна с движение по ширината на октагона и беше по-приближеният към клетката, докато Романов заграждаше, но в първата минута никой не записа чисто попадение. И двамата бяха определено предпазливи на старта, което говореше и за взаимно уважение, като руснакът все пак записа пресрещащо ляво кроше.

Багата не остана длъжен и също се отчете с дясно кроше в главата, като продължаваше движенията си наляво, но вече в средата на клетката. Романов записа първи лоукик, а българинът отговори с ляво кроше.

2:12 минути преди края на рунда руснакът опита първия си тейкдаун, но Иванов се справи отлично и бързо секна ентусиазма на съперника. Багата леко дори разклати съперника си с десен прави и ляво кроше, след което отби втори опит за тейкдаун.

Двамата размениха по една дясна ръка, а Благой пак отговори с десен прав в лицето на ляв лоукик на противника. При половин минута преди края Романо пласира най-доброто си ляво кроше, а накрая отново усети добрата защита на българина при неуспешен опит за тейкдаун.

Втори рунд

Вторият рунд започна като първия, но вече двамата по-често опитваха удари. Стигна се и до размяна на прави, но без двамата да се впускат безразсъдно в атака. В първите минута и половина направи впечатление по-големия брой опити за десни прави на Романов, но и Багата беше доста прецизен.

Ролите се размениха към средата на рунда, когато вече Иванов диктуваше движението и позицията на ринга, но Романов беше по-ефективният по отношение на лоукиковете. Броят на десните прави в целта на руснака се увеличаваха, а от ъгъла на Багата го насърчаваха да "тръгне напред" и да опитва атаки.

При 1:40 минути оставащи до края Романов затисна съперника до клетката и постигна тейкдаун чрез препъване. Руснакът беше в полугард, като успя да пласира леви странични чукове от "граунд-енд-паунд", с което отвори аркада на Иванов. Българинът получи и предупреждения от рефера на ринга за липса на активна защита, но той правилно беше преценил, че остават много малко секунди до края.

За съжаление, рундът беше на сметката на Романов.

Трети рунд

Багата се понрави с две класически комбинации десен-ляв в главата на съперника, но Романов не спираше да разнообразява и с лоукикове.

При минута и половина от началото на рунда Иванов пласира тежко ляво кроше и разклати леко противника си, а и развълнува хората от ъгъла си. Романов усещаше, че може да бъде нокаутиран, което го провокира да притисне отново българина на оградата, за да забави темпото. Двамата бързо "рестартираха" и се върнаха в средата на клетката, а руснакът разклати Иванов с десен прав.

Романов отново притисна Багата до оградата в последната минута и беше доволен, като дори пет секунди преди края осъществи тейкдаун и започна "граунд-енд-паунд" от горна позиция, но последният гонг оповести финала.