София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Франция елиминира трудно Белгия с автогол в края

Ян Вертонген грешник за "червените дяволи" след удар на Коло Муани

2 дниФутбол 98 Симеон Кисьов

Франция излъга Белгия с 1:0 на "Меркур Шпил-Арена" в Дюселдорф и се класира за 1/4-финалите на Евро 2024, където в Хамбург ще срещне победителя от Португалия и Словения. Късен автогол в 85-ата минута на Ян Вертонген реши петия 1/8-финален сблъсък от надпреварата в Германия и прати "петлите" в следващата фаза.

"Петлите" започнаха по-активно срещата и стигнаха до първия точен удар в мача. В десетата минута след пробив през центъра Антоан Гризман нанесе шут от около 20 метра, който бе точен, но твърде слаб и Коен Кастеелс улови без проблеми. Четири минути след това при заучено изпълнение на корнер Антоан Гризман намери Килиан Мбапе в наказателното поле, капитанът си нагласи топката и стреля, но над вратата. Десет минути по-късно белгийците имаха шанс, но шутът на Де Бройне от пряк свободен удар бе отразен от Менян.

В 27-ата минута Опенда се справи с Упамекано. Неговото центриране бе изчистено, но топката стигна до Караско, който стреля, а Ернандес блокира удара му. "Червените дяволи" поискаха дузпа за игра с ръка. Ръката обаче бе плътно до тялото на бранителя и наказателен удар нямаше как да бъде отсъден. В 34-тата минута Кунде центрира перфектно отдясно, а Тюрам засече с глава, но ударът му премина встрани от вратата. До края на полувремето играчите на Дешан продължиха да доминират в търсене на гола, но така и не го намериха след нов удар на Чуамени над вратата в добавеното време.

След почивката двата тима продължиха да пропускат, като в повечето случаи това правеха французите, които най-често шутираха над или встрани от белгийската врата. Чуамени, Тюрам, Мбапе не показваха точен мерник.

В 70-ата минута Ромелу Лукаку получи подаване отляво, след като бе изпуснат от френската отбрана и нанесе точен удар, който обаче бе спасен от Майк Менян. Четири минути след това Франция стигна до нова много добра възможност. Уилиам Салиба нанесе много силен удар към близкия десен ъгъл, но късметът покри белгийците и топката премина на сантиметри покрай вратата на Кастелс. В 78-ата минута Килиан Мбапе получи топката на границата на наказателното и стреля от движение, но мерникът отново му изневери. Пет минути след това удар на Де Бройне бе спасен с вещина от Менян.

Натискът на Франция даде резултат в 85-ата минута, когато продължителна атака на "петлите" завърши с подаване на Канте към Рандал Коло Муани в наказателното поле. Нападателят се обърна и нанесе неособено качествен изстрел, който обаче рикошира в коляното на Вертонеген и влезе във вратата на безпомощния Кастеелс за 1:0. Белгийците натиснаха до края, но не съумяха да отвърнат на удара и отпаднаха от надпреварата, а французите вече очакват победителя от Португалия и Словения за 1/4-финал в Хамбург.