София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Испания се развихри в шоу с Грузия

"Ла Фурия" се съвзе от шок на автогол и отвя сензацията на турнира

3 дниФутбол 128 Симеон Кисьов

Испания обърна и разби Грузия с 4:1 на „Райн Енерги Щадион“ в Кьолн при четвъртия мач от 1/8-финалите на Евро 2024, класирайки се за очакван от мнозина зрелищен 1/4-финален сблъсък срещу Германия в Щутгарт. В 18-ата минута Робин льо Норман си вкара нещастен автогол, но неговите съотборници Родри (39), Фабиан Руис (52), Нико Уилямс (75) и Дани Олмо (83) подсигуриха четвърта поредна победа на "Ла Фурия", стряскайки домакина за двубоя в следващата фаза на турнира.

Испанците стартираха агресивно и в 11-ата минута Дани Карвахал беше близо до гол с глава, но  Мамардашвили се намеси перфектно и съхрани нулевото равенство. Малко по-късно Лапорт също имаше възможност да се разпише след центриране от корнер, но прати топката встрани от вратата. При една от малкото си контри в 18-ата минута Грузия сензационно поведе. Кахабадзе се отскубна отдясно и центрира към Кварацхелия, а Льо Норман не можа да прецени добре ситуацията и отклони топката в собствената си врата за 0:1.

Последва мощен натиск на Испания и удар на Фабиан Руис, отразен от Мамардашвили. В 27-ата минута Педри шутира от границата на наказателното поле, но кълбото прелетя над напречната греда. В 39-ата усилията на испанците дадоха резултат. Нико Уилямс подаде на Родри, а неговият мощен шут направи Мамардашвили безпомощен. Попадението беше проверено с ВАР, защото Мората се намираше в положение на засада, но нападателят на "Ла Роха" не пречеше на грузинския страж и голът бе зачетен въпреки протестите на грузинците, които извършиха и принудителна смяна заради контузията Китеишвили, който отстъпи мястото си на Сандро Алтунашвили.

В началото на втората част Кварацхелия видя, че Унай Симон е излязъл напред и опита да го прехвърли от собствената половина, но топката мина встрани от вратата. Отговорът на Испания дойде секунди по-късно. В 52-ата минута Нико Уилямс намери Фабиан Руис непокрит на далечната греда и халфът беше точен с глава за 2:1.

Натискът на испанците продължи и в 74-ата минута Ламин Ямал центрира остро и футболист на Грузия отклони топката във вратата на Мамардашвили, но попадението правилно беше отменено заради засада на младока. Малко след това Нико Уилямс завърши мълниеносна контраатака. Той нахлу в наказателното поле с индивидуален пробив и почти скъса мрежата зад Мамардашвили за 3:0.

В 80-ата минута Дани Олмо и Ямал отново матираха защитата на Грузия с няколко бързи подавания. 16-годишният тийнейджър беше очи в очи с Мамардашвили, но не успя да го преодолее. Четири по-късно Дани Олмо излезе на стрелкова позиция, след като преодоля двама противници и прати топката в мрежата за 4:1.