София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Карлос Сайнс спечели Гран При на Австралия

Двамата най-успешни пилоти във Формула 1 за последното десетилетие отпаднаха заради механични проблеми

1 месецМоторни 26 Симеон Кисьов

Испанският пилот на Ферари Карлос Сайнс спечели Гран При на Австралия във Формула 1 на пистата "Арбърт Парк" в Мелбърн.

Сайнс изпревари съотборника си в италианската скудерия Шарл Льоклер (Монако), докато на трето място остана британецът Ландо Норис с Макларън.

Трикратният световен шампион Макс Верстапен (Нидерландия) с Ред Бул, който тръгна от първа позиция, бе принуден да напусне състезанието още в самото начало заради механичен проблем, който причини пожар в болида му. Отпадането в Мелбърн сложи край на серията на Верстапен от девет поредни победи във Формула 1.

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън с Мерцедес отпадна от състезанието в 17-ата обиколка. По радиото той съобщи на хората от своя екип, че има проблем с двигателя. Това е първият случай, в който Верстапен и Хамилтън – двамата най-успешни пилоти през последното десетилетие, отпадат в едно и също състезание заради механични проблеми.

Карлос Сайнс завърши състезанието за 1:20,29,843 часа. Той остави на 2,366 секунди зад него Шарл Льоклер, а Ландо Норис завърши на 5,904 секунди зад победителя. Успехът на испанеца е още по-впечатляващ, тъй като само преди две седмици той бе опериран.

Челната петица се допълва от австралиеца Оскар Пиастри с Макларън, който изостана на около половин минута от победителя, а в Топ 5 влезе и мексиканецът Серхио Перес с Ред Бул, който е на повече от 56 секунди зад Сайнс.

В класирането следват испанецът Фернандо Алонсо с Астън Мартин, който е шести, а седми завърши съотборникът му Ланс Строл (Канада). По-нататък са японецът Яки Цунода с Виза РБ, както и двата болида на Хаас на германеца Нико Хюлкенберг и на датчанина Кевин Магнусен.

Заради двойната победа Ферари се изкачи на второ място при конструкторите с 93 точки, като изостава само на четири зад лидера и фаворит Ред Бул.