София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Николай Вакареев Треньор №1 на България

Искам да посветя наградата си на моите колеги от българското плуване

4 месецаДруги 19 Симеон Кисьов

Треньорът на големия талант в плуването Петър Мицин - Николай Вакареев, беше избран за Треньор №1 на България за 2023 година. Той получи наградата по време на церемонията за Спортист на годината, където първи стана Александър Везенков.

В 40-то издание на анкетата Треньор №1 на България, организирана от в. „Труд“, участие взеха 37 медии, които посочиха 18 специалисти в анкетните си карти. По традиция победителят получи картина от български автор.

Подгласници на Вакареев в класацията са Илиан Илиев (футбол) с 49 точки и Петър Арнаудов (шахмат) с 46. Вакареев събра 115 т.

През изминалата година възпитаникът му Петър Мицин беше много успешен и спечели три европейски титли при юношите на шампионата в Белград (200, 400 и 800 метра свободен стил). На 400 метра Мицин дори постави световен рекорд в тази възрастова група на 400 метра. По-късно през годината той спечели европейската титла на 400 метра свободен стил за младежи до 23 години в Дъблин. На световната сцена Мицин стана световен шампион на 400 метра и вицешампион на 800 метра на шампионата за юноши в Нетаня.

„Благодаря за признанието. 2023 година беше изключително успешна за мен. Искам да посветя наградата си на моите колеги от българското плуване, с които направихме голям възход в нашия спорт. Искам да благодаря на БФПлуване и най-вече на колектива, с който работим като национален отбор. Така че успехите са за цялото ни плуване. Искам да благодаря на моя състезател Петър Мицин, който повярва в мен", коментира Николай Вакареев.