София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обрат доближи Джокович на крачка от голямата цел

Сърбинът на 1/2-финал на "Уимбълдън" срещу Яник Синер

10 месецаТенис 11 Симеон Кисьов

Новак Джокович победи Андрей Рубльов с 3-1 (4:6, 6:1, 6:4, 6:3) и се класира за 1/2-финал на "Уимбълдън" след 33-и пореден успех в турнира.

В следващата фаза сърбинът ще срещне италианеца Яник Синер, справил се с 6:4 3:6 6:2 6:2 над изненадата на турнира Роман Сафиулин.

Седмият в схемата Андрей Рубльов спечели първия сет с решителен пробив за преднина от 5:4, впоследствие превърнала се в 6:4. Новак Джокович реагира категорично, спечели пет последователни гейма във втория сет и изравни след 6:1. Един пробив в третия сет и два в четвъртия донесоха на сърбина крайния успех.

„Благодаря, че направихте атмосферата чудесна и за двама ни. Имаше някои вълнуващи разигравания. Андрей е състезател, който играе много интензивно. Трябва да го поздравя за отличното представяне в турнира“, заяви Новак Джокович в интервюто си на корта, обръщайки се към публиката.

Когато чу за статистиката от мача, Джокович коментира: „Това са само числа. Особено по време на турнир не обичам да отделям много време за числата и статистиката. Затова мисля за момента, а вниманието ми е отправено към следващия мач. Надявам се на нова победа след два дни.

Успехът доближава Джокович до осма титла в Лондон, с което той ще се изравни с Роджър Федерер по най-много трофеи в турнира. Сърбинът би могъл да спечели 24-и трофей в турнир от Големия шлем, където и към момента е №1 по отличия.