София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Очакваният "Х" на Словакия - Румъния е факт, прецакаха Украйна

Северните ни съседи спечелиха група "Е" на Евро 2024

3 дниФутбол 114 Симеон Кисьов

Словакия и Румъния завършиха 1:1 в последен мач от група "Е" на Евро 2024, в която всички отбори приключиха с по 4 точки. Така се сбъднаха очакванията, че срещата във Франкфурт ще бъде без победител, което устройваше и двата отбора. Те продължават на осминафиналите, а прецакани са украинците, които приключиха 0:0 с Белгия и отпадат от шампионата. Румънците финишират на първото място, белгийците са втори, а Словакия продължава на 1/8-финалите като един от най-добрите трети отбори.

Светът гръмна: Ще има ли далавера на Евро 2024 тази вечер?

Първата ситуация в мача дойде в 8-ата минута. Тогава Давид Ханцко прати добро центриране в наказателното поле на румънците. Иван Шранц обаче беше изпреварен от защитник, който изчисти в ъглов удар.

Две минути по-късно Ханцко опита удар, но не намери очертанията на вратата. В 11-ата минута румънците създадоха голова опасност. Андрей Рациу овладя на добра позиция и моментално обстрелва вратата на Мартин Добравка. Словенският страж обаче изби.

Малко след това и Марин Марин пробва късмета си с шут от сериозна дистанция, но топката премина покрай десния страничен стълб на вратата на Дубравка.

Към средата на първото полувреме Лукаш Хараслин изпълни опасно свободен удар. Той прати топката в наказателното поле на Румъния. На далечната греда няколко негови съотборници не успяха да засекат - аут.

В 24-тата минута словаците излязоха напред в резултата. Юрай Куцка получи на десния фланг и центрира в наказателното поле на северните ни съседи. Ондрей Дуда скочи над всички и с глава насочи топката в мрежата зад Флорин Ница.

Десетина минути преди почивката Андрей Рациу напредна с топка в крака и стреля от дъгата на наказателното поле, но право в ръцете на Дубравка.

В 35-ата минута Янис Хаджи проби по десния фланг и се втурна към наказателното поле. Той беше препънат от Давид Ханцко. Главният съдия отсъди свободен удар въпреки претенциите на Румъния за дузпа. Последва обаче намеса на ВАР и в крайна сметка румънците получиха дузпа. На главния рефер му бе подсказано, че първоначалният контакт е извън наказателното поле, но има още един вътре в него. Решението все пак си остава дискусионно. Зад топката, за да изпълни, застана Разван Марин, който беше безпощаден с шут в горния десен ъгъл на вратата.

В 43-тата минута Денис Драгуш се озова непокрит пред наказателното поле на Словакия и опита да преодолее Дубравка с техничен удар, но беше неточен.

В началото на втората част нямаше сериозни опасности. В 52-ата минута Лукаш Хараслин нахлу в наказателното поле на Румъния и стреля от малък ъгъл, Флорин Ница обаче внимаваше и се справи.

Около час игра след началото Разван Марин стреля опасно право в ръцете на Дубравка. Секунди по-късно Денис Драгуш също пробва да обстрелва словашката врата, но на сантиметри над напречната греда. Три минути по-късно словаците отвърнаха. Давид Стрелец пробва да вкара по земя, Ница спаси с крак.

Малко след това Лукаш Хараслин беше изведен зад защитата на румънците, но стреля в аут. До края мачът видимо се доиграваше, като темпото на игра рязко спадна. Като че ли румънците и словаците си бяха стиснали ръцете за равенството и то стана факт - 0:0.