София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Португалия отвя Турция за място на 1/8-финалите

Бернардо Силва блесна с два гола за иберийците, Самет Акайдън си вкара автогол за турците

5 дниФутбол 25 Симеон Кисьов

Турция загуби категорично от Португалия с 0:3 на „Сигнал Идуна Парк“ в Дортмунд втория за двата тима мач от група „F“ на Евро 2024 в Германия. Бернардо Силва (21, 56) вкара два гола за иберийците, които с пълен актив от 6 точки си гарантираха класирането за 1/8-финалите, а в 28-ата минута Самет Акайдън си вкара автогол. Кристиано Роналдо пък бе обект на сериозен интерес от феновете, след като на четири пъти запалянковци навлязоха на терена, за да се снимат с голямата звезда.

Португалците успяха да отправят точен удар още във 2-рата минута чрез Роналдо, но той не затрудни турския страж, чийто съотборници създадоха голово положение пет минути по-късно. Челик изведе Актюркоолу почти сам срещу вратаря, но той не успя да засече добре от 2-3 метра.

Последва размяна на още няколко опасни атаки, след което шампионите от 2016 година поведоха в 21-ата минута, когато Нуно Мендеш центрира отляво, Кристиано Роналдо се препъна, при което топката беше засечена от Бернардо Силва за 0:1. Седем минути по-късно централният бранител Акайдън избра да върне топката към вратаря си, но не видя, че той е минал встрани, в резултата на което кълбото премина голлинията за 0:2.

До края на полувремето Бруно Фернандеш и Кристиано Роналдо отправиха неточни удари, а точен такъв на Оркун Кьокчу бе отразен от вратаря Диого Коща.

След почивката в 56-ата минута турците допуснаха още един гол. Кристиано Роналдо се измъкна от опита за засада и асистира на Бруно Фернандеш за 0:3 на празна врата.

Роналдо получи своя шанс за попадение в 66-ата минута, когато след отлично центриране на него му остана само да насочи топката към мрежата с глава, но той беше крайно неточен. До края на мача на четири пъти фенове нахлуха на терена, за да се снимат с Роналдо, а опитите на турците за почетен гол не се увенчаха с успех.

Въпреки загубата Турция запазва добри шансове за 1/8-финалите, след като има 3 точки в актива и в последния кръг се изправя срещу Чехия, чийто тим е само с точка. За португалците пък предстои протоколен срещу Грузия в опита им да завършат на първата позиция в крайното класиране.