София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Tурция в екстаз, луда радост след гол в 94-ата минута

Хакан Чалханоглу се разписа в началото на второто полувреме, Соучек изравни

3 дниФутбол 123 Симеон Кисьов

Турция успя да победи с 2:1 Чехия в много интригуващ мач от група "F" на Евро 2024. По този начин възпитаниците на Винченцо Монтела продължават към елиминациите като втори отбор с 6 точки и на 1/8-финалите ще се изправят срещу Австрия, докато тимът на Иван Хашек се прибира в родината си. Чехия завършва на последното място само с 1 точка. Групата беше спечелена от Португалия, който тази вечер загуби с 0:2 от изненадващо продължаващите напред грузинци.

Мачът в Хамбург започна с натиск на Чехия, като във втората минута Лукаш Провод стреля силно по диагонала от 20 метра, но Мерт Гюнок спаси. Постепенно Турция успя да се съвземе и на свой ред тръгна в атака към чешката врата.

Четвърт час след началото на мача Давид Юрашек стреля от дистанция, но прати топката над турската врата.

В 20-ата минута Антонин Барак фаулира Салих Йозджан в средата на терена и съдията Ищван Ковач от Румъния му показа жълт картон, който бе втори за седмицата на Чехия и така тимът на Иван Хашек остана с 10 души на терена.

В следващите минути Турция притисна Чехия в търсене на гол, бидейки с човек повече на терена. Играта обаче се накъса и съдията имаше много работа, за да въдворява ред, като за целта използва и картони.

Въпреки че Чехия бе с 10 души, атаките на тима бяха по-опасни, като в 45-ата минута Давид Юрашек бе изведен вдясно от турската врата и стреля, но Гюнок спаси.

До края на първата част повече опасности нямаше и двата отбора се прибраха на почивка при равенство в резултата.

Турция започна по-настойчиво второто полувреме и опита да затрудни чешката защита. Чехите обаче също не се затвориха в глуха защита и атакавуха при всяка възможност. В 50-ата минута Адам Хложек се оказа на стрелкова позиция извън наказателното поле и шутира, но Гюнок спаси.