София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отново опасно мръсен въздух в София

Най-лош е въздухът в "Надежда"

4 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

И днес официално има проблеми с качеството на въздуха в София, за което Столична община алармира. Това става ясно от съобщение на официалния общински сайт Air.Sofia.bg - за завишени нива на фините прахови частици.

Взетите мерки са като вчера (18 декември) - най-значимата е безплатно паркиране на буферните паркинги към станциите на метрото. Има призив да се ползва градския транспорт, както и призив да се мине на екологично отопление, където е възможно.

Отделно, Столичен инспекторат инициира извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Ще има проверки и по строителни обекти.

През вчерашния ден, по статистиката на СО (не на AirBG.info) най-зле е било в "Надежда" - 170 микрограма при норма от 50. В "Хиподрума" и "Павлово" замърсяването е било двойно. Сега в "Надежда" пак е най-зле.